IslamBosna.ba- Iz Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) su naveli u srijedu da su potpisali nekoliko sporazuma sa Saudijskom Arabijom u Ammanu, prenosi QudsPress.

Sporazumi su vrijedni 111,5 miliona dolara za projekte UNRWA, uključujući i posebnih 10 miliona dolara za palestinske izbjeglice pogođene trenutnim sukobima u Siriji, bilo da se još uvijek nalaze u zemlji ili su u Libanu ili Jordanu.
UNRWA navodi da je 15 miliona dolara namijenjeno za obnovu palestinskog izbjegličkog kampa Nehr el-Bered na sjeveru Libana, koji je 2007. godine uništila libanska vojska. Obnova navedenog kampa je sporo tekla zbog nedostatka sredstava.
UN agencija dodaje da je 74 miliona dolara namijenjeno obnovi stambenih objekata, obrazovnih institucija i zdravstvenih objekata u Gazzi, dok dodatnih 12,5 milona dolara će se biti izdvojeno za obnovu škola i kuća na okupiranoj Zapadnoj obali.
UNRWA dalje navodi da je Saudijska Arabija treći najveći donator agenciji, te da je Saudijska Arabija  do sada donirala oko 500 miliona dolara pomoći.

IslamBosna.ba