IslamBosna.ba– Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koja je nametnula blokadu Katara dodala je još 11 pojedinaca i dvije organizacije svojoj ‘terorističkoj’ crnoj listi.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su u junu prekinuli sve diplomatske i trgovinske odnose sa Katarom optužujući ga da podržava ‘terorizam’ i da je blizak Iranu, optužbe koje Doha negira.

U saopćenju Saudijske Arabije, Egipta, UAE i Bahreina navodi se da su na svoju ‘crnu listu’ stavili Svjetsku uniju islamske uleme (IUMS) i Međunarodno islamsko vijeće Massa (IIC).

Svjetska unija islamske uleme, sa sjedištem u Kataru, je osnovana 2004. godine većinom od učenjaka koji pripadaju Muslimanskoj braći i kojom predsjedava utjecajni šejh dr. Jusuf el-Karadavi.

Među njegovim članovima su dr. Selman el-Auda, kojeg su saudijske vlasti uhapsile prije više od dva mjeseca, tuniški političar Rašid el-Ganuši, marokanski učenjak Ahmed er-Rejsuni i brojna druga islamska ulema.

“Navedena dva entiteta su dvije terorističke organizacije koje promovišu terorizam koristeći islamsku retoriku kao pokriće za olakšavanje terorističkih aktivnosti”, stoji u saopćenju.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom na svoj spisak dodala je 11 pojedinaca, uključujući i trenutnog vođu Muslimanske braće, Mahmud Izzet Ibrahima, te egipatski disidenti poput Kadrija Muhameda Fehmija Mahmuda eš-Šejha,  te Salim Džabir Umar Ali Sultan Fethallah Džabir, Mujasir Ali Musa Abdullah Džuburi, Muhammed Ali Sajjid, Muhammed Sulejman Hajdar Muhammed el-Hajdar, Ala Ali Ali Muhammed es-Samahi.

Zemlje kažu da katarske vlasti nisu “poduzele efektivne mjere da zaustave terorističke aktivnosti”, te da potvrde svoju posvećenost uspostavljanju “sigurnosti u regiji”.

“Pojedinci su također izveli različite terorističke operacije u kojim su dobili direktnu katarsku podršku na različitim nivoima, između ostalog, dajući im pasoše i raspoređujući ih u katarske institucije koje djeluju kao dobrotvorne organizacije, kako bi se olakšalo njihovo kretanje”, dodaje se u saopćenju.

IslamBosna.ba