IslamBosna.ba- Saudijski ministar vanjskih poslova, Adel el-Džubejr je upozorio vladu Katara da se suočava sa svojim skorašnjim padom ukoliko ne bude finansirala vojnu prisutnost SAD-a u Siriji, prenosi el-Arabi el-Džedid,

Džubejr je kazao da bi vojska Katara trebala zamijeniti američke vojnike u sjevernoj Siriji ili bi Washigton mogao povući svoju podršku Dohi što bi dovelo do njenog pada.

“Katar mora platiti za američku vojnu prisutnost u Siriji i poslati svoje oružane snage u Siriju prije no što im američki predsjednik otkaže vojnu zaštitu koja uključuje i prisutnost američke vojne baze na njihovom teritoriju”, kazao je on u saopćenju.

On je upozorio da će bez američke zaštite, vlada Katara  ‘pasti za manje od sedmicu dana’.

“Ako SAD povuče svojih oko 10,000 vojnika koji se nalaze na prostoru zračne vojne baze El-Udejd u blizini Dohe onda će katarske vlasti pasti za manje od sedmicu dana”, istaknuo je on.

Rijad je od juna prošle godine nametnuo blokadu Kataru, kada su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli veze sa Dohom, optužujući je da podržava terorizam, što Katar negira.

Od tada, saudijski i emiraćanski ministri i mediji rutinski napadaju Katar i pokušavaju privoliti Trumpa na svoju stranu.

Predsjednik Trump je ranije ovog mjeseca obećao da će oko 2 hiljade američkih vojnika, koje su pomagale u borbi protiv IDIŠ-a, biti povučeno, sada kada je već prijetnja ove militantne grupe smanjena.

Nakon kritika koje je dobio od vojnih zapovjednika i zvaničnika Pentagona, on je onda predložio da bi arapske zemlje mogle odigrati ulogu u osiguravanju mira u sjevernoj Siriji.

“Tražili smo od naših partnera da preuzmu veću odgovornost za osiguravanje njihove regije uključujući doniranje velikih novčanih svota za resurse, opremu i sve napore protiv IDIŠ-a”, kazao je Trump.

“Povećani angažman naših prijatelja, uključujući Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Katar, Egipat i druge, može osigurati da Iran ne profitira od iskorjenjivanja IDIŠ-a”.

Bivši šef egipatske obavještajne službe je kazao da Kairo se neće pridružiti predloženoj mutlinacionalnoj arapskoj koaliciji koja bi trebala zamijeniti američke vojnike u Siriji.

Trump je na početku izrazio podršku Rijadu tokom blokade Katara, ali se onda suočio s otporom većine donositelja odluka i savjetnika.

Od tada javno pokušava premostiti podjele i pozvao je Saudijsku Arabiju i UAE da okončaju ‘besmislenu’ blokadu.

Ovog mjeseca, Trump se također susreo sa emirom Katara, Temim Alu Sanijem.

Analitičari navode da su Džubejrove preporuke politički motivirane i da se vjerovatno neće dogoditi, a jedan analitičar je to nazvao ‘jako glupim prijedlogom’, prenio je Middle East Eye.

“Kako bi Katar mogao platiti Sjedinjenim Državama kada su pod blokadom?”, kazala je Medavi er-Rašid, vanredna profesorica Centra za Bliski istok na LSE.

“A zašto je odabran Katar? Saudijska Arabija je ta koja je sponzorisala da sva sirijska opozicija bude pod jednom krovnom organizacijom protiv predsjednika Assada.

Ovo je samo priznavanje neuspjeha. To je jako glupi prijedlog, koji dolazi iz očaja da se Katar umiješa u Siriju nakon što je Saudijska Arabija ta koja je na na prvom mjestu finansirala i podsticala grupe u Siriji”, kazala je ona.

IslamBosna.ba