GMJ se sastoji od raznolike koalicije palestinskih, arapskih i međunarodnih aktivista koji su ujedinjeni u borbi za oslobođenje svetog grada Kudusa (Jerusalema) iz ilegalne cionističke okupacije. Obnavljajući borbu za oslobođenje Palestine, miroljubivim nacionalnim masovnim pokretima podržanim od strane svjetske zajednice; Globalni marš u Kudus ima za cilj promijeniti prirodu sukoba tako što će primorati okupatore da se suoče sa milionima prosvjednika koji zahtijevaju slobodu Palestine i njezinog glavnog grada Kudusa (Grad mira). Cilj Marša je da se okonča cionistička politika aparthejda, etničkog čišćenja i Judeizacije, koja šteti ljudima, zemlji i svetosti Kudusa. Judeizacija uključuje neograničeno širenje i finansiranje ilegalnih izraelskih naselja, nastavak otimanja i rušenja palestinske imovine te izgradnju Odbrambenog zida koji okružuje grad, i kojom se ciljano mijenja demografska slika Svetog grada gdje je nekada mnogobrojne Palestince zamijenila jevrejska većina.

Marš će potvrditi svijetu da politika i praksa rasističke države Izrael protiv Kudusa i njegovih stanovnika nije samo zločin protiv Palestinaca nego protiv cijeloga čovječanstva. Ovaj marš će ujediniti napore Palestinaca, Arapa, muslimana, kršćana, Jevreja i svih ostalih savjesnih građana svijeta kako bi se napokon okončalo nepoštivanje međunarodnog prava koje Izrael čini nastavkom okupacije Kudusa i ostatka palestinske teritorije. Plan je da se organizuju masovni marševi do Kudusa, ili do njemu najbliže moguće tačke, a u zavisnosti od okolnosti u svakoj državi. Te tačke u slučaju Palestine čine: Zapadna obala i Pojas Gaze, te četiri susjedne zemlje: Jordan, Egipat, Sirija i Libanon. Uz prethodno spomenuto, protesti će se u organizovati i ispred izraelskih ambasada i predstavništava, te na trgovima i okupljalištima velikih svjetskih prijestolnica.

Glasnogovornik GMJ-a Zaher Berawi je istakao da je inicijativa podržana od strane 150 međunarodnih organizacija i istaknutih svjetskih ličnosti koje će se pridružiti maršu.

(Preporod)

Leave a Reply

*

captcha *