Ova nova direktna, redovna željeznička linija na relaciji Sarajevo-Bihać-Sarajevo startala je na osnovu dogovora Uprava Željeznica FBiH i Željeznica RS-a.

U saobraćaju je jedan par vozova koji je sastavljen od tri vagona.

Vrijeme polaska iz Sarajeva je u 13.53, a dolazak u Bihać je u 22.05 sati, dok je povratak iz Bihaća u 22.55, a dolazak u Sarajevo u 07.28 sati. Cijena karte u jednom smjeru iznosi 38,90 KM, a povratna je 62,20 KM.

Predsjednik Uprave i generalni direktor Željeznica FBiH Nedžad Osmanagić istakao je tokom svečane ceremonije da je cilj nove Uprave stvoriti od Željeznica FBiH tržišno usmjereno preduzeće koje će biti konkurentno, istinski servis građana i integralni dio evropskog transportnog sistema.

Razlog za uspostavu nove linije, kako je kazao, bila je  naglašena potrebe građana i privrede Unsko-sanskog katona da se konačno željeznicom uveže Bihać sa Sarajevom, ali i ostalim dijelovima BiH.
Na svečanosti održanoj na Glavnoj željezničkoj stanici u Sarajevu premijer FBiH Mustafa Mujezinović kazao je da smatra da dolazi vrijeme brzih željeznica te da i Željeznice FBiH treba osposobiti da budu takve.

– Od novog rukovodstva očekujem program sanacije i viziju izlaska iz ovakvog stanja. Podržat ćemo Željeznice, jer poznato je da željeznica predstavlja kičmu privrede jedne zemlje, kazao je Mujezinović i pozvao građane da koriste usluge Željeznica FBiH.

Današnjoj svečanosti, uz uposlenike Željeznica FBiH, prisustvovali su brojni politički zvaničnici i građani, a mnogi od njih su i krenuli prvim vozom za Bihać.

FENA

Leave a Reply

*

captcha *