Taj se izvještaj odnosi na prodaju oružja od 2005. godine zemljama koje su ove godine potresli antirežimski protesti – Egipat, Libija, Jemen, Sirija, Bahrein, a podaci upućuju na činjenicu da su glavni opskrbljivači bili: SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Njemačka, Italija, Belgija, Bugarska i Češka. Riječ je, dakle, mahom o zemljama koje su u javnosti davale podršku tim demokratskim pokretima.

Direktor AI-a za Bliski istok i sjevernu Afriku istaknuo je da zemlja koja prodaje oružje također snosi odgovornost prema međunarodnom pravu, ukoliko se zna da se ono koristi u izvršenju zločina protiv čovječnosti, prenosi AP.

SAD sprema pošiljku oružja za Bahrein vrijednu 53 miliona dolara

Zato je neophodno pojačati transparentnost u kontroli izvoza oružja kako bi se spriječilo da ono bude upotrebljeno za kršenje ljudskih prava, kao i da se mora znati u čijim rukama ono završava i kako se koristi, napominje AI. Dodaju i kako su SAD i druge zemlje dugo vremena svjesno zanemarivale kršenje ljudskih prava pod mnogim režimima kojima nisu ni trebali prodavati oružje.

Upravo ovih dana je AI u velikoj akciji sprječavanja predložene prodaje američkog oružja vrijednog 53 miliona dolara Bahreinu, u kojem je dosad u gušenju prosvjeda šiitskih demonstranata ubijeno preko 30 ljudi.

(Index.hr)

Leave a Reply

*

captcha *