IslamBosna.ba- Napad na Ahiska tursko-američki kulturni centar i džamiju u Zapadnog Springfieldu dogodio se oko 8:15 sati po lokalnom vremenu kada je pet nepoznatih maskiranih muškaraca počelo bacati kamenje, kazao je Jasar Čolak, otpravnik za vjerske poslove u ambasadi Turske u Washingtonu.
“Istražujemo da li je napad motivisan islamofobijom”, kazao je Čolak. “Rano je za bilo kakav komentar u ovom trenutku, ali ukoliko dođemo na takav zaključak poduzet ćemo potrebne korake”, dodao je on.
Mehdi Osmanli, predsjednik džamije, je kazao da su tri osobe bile unutar džamije tokom incidenta i nijedan od njih nije nastradao.

On je kazao da je policija došla na scenu jedan sat nakon napada i pokrenula istragu.
Napad se dogodio u vrijeme sve većeg talasa islamofobije koji dovodi i do porasta prijetnji protiv muslimana u SAD-u.
Džamija, koju je izgradilo tursko Predsjedništvo za vjerske poslove i Vijeće Ahiska tursko- američkih udruženja, otvorena je u martu.

Izvorno porijeklo Ahiski je južni dio Gruzije, blizu granice sa Turskom. Iz domovine ih je 1944. godine protjerao Staljin, a potom su suočeni sa diskriminacijom, ugroženim ljudskim pravima i deportacijom. Oni koji su 1990. emigrirali u Ukrajinu, smjestili su se u gradićima koje su ranije koristili sezonski radnici.
Na desetine hiljada Ahiska Turska živi širom zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, a jedan dio je nastanjen i u Turskoj.
IslamBosna.ba