U saopštenju iz Ministarstva vanjskih poslova SAD navedeno je da ne dolazi u obzir prihvatanje pomoći Saida, koji se smatra odgovornim za napade u indijskom gradu Mumbai, u kojima je smrtno stradalo 166 osoba, među kojima i šest američkih državljana.

Ukazujući na činjenicu da su američke vlasti skupinu koju predvodi Said proglasile “terorističkom organizacijom”, ponuda za pomoć koju je uputio pakistanski vjerski vođa ocijenjena je kao “namjerna i prazna”.

Said, jedan od najpoznatijih pakistanskih vjerskih lidera, početkom sedmice je izrazio spremnost da, ukoliko američke vlasti dozvole, Amerikancima pogođenim uraganom Sandy pošalju pomoć u hrani, lijekovima i ostalim oblicima.

Vlasti u SAD-u su u aprilu raspisale nagradu od 10 miliona dolara za Saida, osnivača Džemaat-ul Dava i zabranjene militantne organizacije Lesker-i Tayyibe, smatrajući ga odgovornim za krvave napade na poslovne centre i hotele u Mumbaiju 2008. godine.

Organizacija Džemaat-ul Dava, na čijem čelu je Said, organizovala je humanitarne kampanje velikih razmjera za pomoć stradalima u katastrofalnom cunamiju u Indoneziji 2004. godine, zemljotresu u Kašmiru 2005. godine i poplavama u Pakistanu 2010. godine.

 

(trtbosanskicom)

Leave a Reply

*

captcha *