Iako za sada nije utvrđen sporazum, zvaničnici Pentagona kažu da bi 75 miliona dolara u vojnoj pomoći moglo biti upućeno u Jemen kasnije ove godine.

 Vlasti u Jemenu su bile suočene s akcijama pobunjenika bliskih Al Kaidi, ali i s opozicijom čiji su protesti poslije skoro godinu dana od arapskog proljeća doveli do smijene autoritarnog predsjednika Alija Abdulaha Saleha koji je važio kao saveznik SAD u borbi protiv terorizma.

Zvaničnici navode da Pentagon i Stejt department sastavljaju pismo Kongresu sa zahtjevom da se obnovi pomoć Jemenu.

Plan je u skladu s namjerama administracije predsjednika Baraka Obame da se Jemenu dostavi značajna vojna i civilna pomoć ove i sljedeće godine, ako u toj zemlji bude obrazovana nova vlada koja uživa podršku Vašingtona i ako ta sredstava ne dođu do pobunjenika.

 Viši američki vojni zvaničnik rekao je da će biti teško opet pokrenuti obuku za borbu protiv terorizma obustavljenu prije godinu dana zbog sukoba jemenskih snaga s pobunjenicima povezanim s Al Kaidom, ali da bi novi program obuke mogao da se manje bavi taktikom borbe, a više planiranjem borbenih operacija i strategije.

(blicrs)

Leave a Reply

*

captcha *