Američko ministarstvo trezora je objavilo da zaduženje ove države ukupno iznosi 16 triliona dolara, što je najveći vanjski dug u američkoj historiji. Prema ovim podacima, javni dug Sjedinjenih Američkih Država svakog dana se povećava za 3 milijarde 500 miliona dolara, drugačije rečeno, svake minute raste za 2 miliona dolara.

Nivo zaduženja u posljednja dva predsjednička mandata povećao se za više od tri puta. Prije 12 godina, kada je George Bush pobijedio na tadašnjim predsjedničkim izborima, dug ove zemlje je iznosio 5 triliona 600 milijardi dolara.

Prije nego je trenutni predsjednik Barack Obama preuzeo dužnost šefa države, vanjski dug Sjedinjenih Američkih Država se kretao oko 9 triliona 600 milijardi dolara. U 2009. godini, kada je Obama stupio na dužnost, dug se približio cifri od 11 triliona američkih dolara.

Okupacija Iraka i Afganistana, zatim finansijska pometnja na globalnom nivou, znatno su opteretile američku ekonomiju. Za vrijeme mandata aktuelnog predsjednika Obame, Amerika je doživjela najveći nivo rasta javnog duga u vlastitoj historiji.

Deficit američkog budžeta iznosi 1 trilion dolara u posljednje četiri godine. “Ekonomija” je jedna od najaktuelnijih tema američke javnosti uoči predstojećih izbora za predsjednika ove države, koji su zakazani za novembar.

Republikanci optužuju demokratskog kandidata Obamu da provodi neodgovornu politiku po pitanju budžeta, te zbog prevelike intervencije države zarad ekonomske slobode.

Protiveći se povećanju poreza, republikanci tvrde da je za rješavanje problema javnog duga potrebno pojačati mjere štednje i smanjiti potrošnju.

 

(trtbosanskicom)

Leave a Reply

*

captcha *