IslamBosna.ba- Ujedinjeni Arapski Emirati su uspostavili vojnu bazu na ostrvu Majun u Jemenu bez da su s tim upoznali međunarodno priznatu vladu Jemena, pokazuju slike koje su napravile Sjedinjene Američke Države.
Arabi21 je jučer izvijestio da je Amerika predočila predsjedniku Abdurrebbahu Mensuru Hadiju slike koje pokazuju da se nova baza nalazi u strateškom Bab el-Mandeb tijesnacu.
Izvori iz Jemena, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, su izjavili: “Sjedinjene Američke Države su informisale predsjednika Jemena, Abdurrebbaha Mensura Hadija o aktivnostima Ujedinjenih Arapskih Emirata na ovom ostrvu koje pokriva područje od 13 kvadratnih kilometara”.
Prema izvoru, satelitske slike pokazuju izgradnju vojne baze na ostrvu. Izvor nije dao detalje o tome šta vlada Jemena planira da uradi po tom pitanju.
Kao dio projekta Ujedinjenih Arapskih Emirata, dodao je izvor, na ostrvu se gradi pistta.
Kao član koalicije pod vođstvom Saudijske Arabije, koja se bori protiv Husa u Jemenu, Ujedinjeni Arapski Emirati su nedavno povećali svoj angažman u Jemenu i podržali Prijelazno političko vijeće u južnom Jemenu u naporima za svrgavanje Hadija.
Predsjednika Hadija podupire Saudijska Arabija koja radi na vraćanju kontrole nad cijelom zemljom nakon što su Husi preuzeli kontrolu nad sjeverom, uključujući i glavni grad Sanu.

IslamBosna.ba