IslamBosna.ba– Abbas Zaki, član centralnog komiteta Fataha, navodi da je SAD zaprijetio da će dodati pokret na Washingtonov spisak ‘terorističkih’ grupa ukoliko pokuša da izraelske vođe optuži pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC).
Zaki je ovo kazao tokom govora u subotu u Jordanu prilikom obilježavanja 51. godišnjice ‘Palestinske nacionalne revolucije’.
Pokret, dodao je on, “ima razna sredstva da izvrši pritisak na Izrael, uključujući i prošlogodišnje podnošenje tužbe ICC protiv izraelskih vođa koji su počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na palestinskim teritorijima”.
Prošlog aprila glasnogovornik ICC-a, Fedl el-Abdullah je objavio da se Palestina formalno priključila sudu kao ‘punopravna članica’.

Od tada, Palestinska samouprava pod vodstvom Fataha je podnijela nekoliko tužbi ICC optužujući Izrael da je počinio ratne zločine i da vodi politiku bespravne gradnje naselja.

Govoreći na istom događaju u Ammanu, Atif Taravni, predsjedavajući jordanskog parlamenta, je upozorio da će ‘neizbježan rezultat dugogodišnjih izraelskih zločina i kršenja prava palestinskih gradova i sela biti vjerski rat… koji će imati katastrofalne posljedice za svakoga”.

Taravni je istakao posvećenost Jordana ‘očuvanju svetih mjesta u Jerusalemu i borbi protiv izraelskih kršenja prava na osnovu Hašemitskog starateljstva nad muslimanskim i kršćanskim svetim mjestima’ , on je također ponovio da će Jordan i dalje nastojati da održi arapski identitet Jerusalema.
Prema palestinskom Ministarstvu zdravlja, od 1. oktobra 2015. izraelske snage su ubile do sada 151 Palestinca, uključujući 27 maloljetnika.
U istom periodu, dodaje Minstarstvo, 4.714 Palestinaca je ranjeno iz izraelskog vatrenog oružja.

IslamBosna.ba