Pred kraj prošle 2011. godine, u Elmwood Parku pronađen je, može se reći, odgovarajući objekat, i 22. decembra je potpisan kupovni ugovor. I tako iskrenim nijjetom, upornim radom i entuzijazmom Bošnjaka, bošnjački vakuf u SAD je uvećan još za jednu džamiju. Objekat je za sada osposobljen da prihvati veliki broj vjernika. Ali glavna renovacija tek predstoji.

U povodu kupovine još jedne džamije u subotu, 15. januara poslije akšam namaza priređen je prigodan vjersko-kulturni program.

U toku predviđenog programa prisutnima su se obratili dr. Aras Konjhodžić, predsjednik Sabora IABNA-e, a prigodan vaz o važnosti pravljenja džamija i očuvanja vjerskog identiteta su održali Sheih Sharaf, imam u Islamskom centru i direktor Islamske škole u Teaneck (NJ).

U mevludskom programu su učestvovali Rahman ef. Kačar, direktor medrese “Mehmed Fatih” u Podgorici, Nedžad ef. Avdović, imam u Islamskom centru Bronx, Fuad ef. Šabović, imam u Islamskom centru u Monticello, Mehdija ef. Demirović, imam džemata BHICNY, Mukrem ef. Kember, imam džemata Hackettstown, Amel Kuburović, v.d. imama džemata Albany, Kemal ef. Bektešević, imam Alipašine džamije, zatim hor BACC-a sa solističkom pratnom Amarom i Džemal ef. Crnkićem.

Nakon učenja mevluda i ilahija vrijedne džematlijke su priredile bogatu večeru, sohbet uz kahvu i čaj.

Želimo naglasuti da je ovaj džemat za samo dvije godine postojanja uspio okupiti zavidan broj džematlija, te da u svojim planovima kao prioritet zacrta kupovinu objekta, što govori o požrtvovanju i pregalačkom radu džematlija.

Dakako da bi se objekat bio u cjelosti isplaćen i nakon toga renoviran odnosno prilogođen potrebama bošnjačke komune u ovom gradu, Odbor Bošnjačko-američkog komjuniti centra najavljuje Donatorsko veče koje će se održati 17. marta u 7:30 pm na adresi:

Pioneer Academy

1255 Main Avenue,

Clifton, New Jersey 07011.

Bujrim, svi ste dobrodošli!

(bosnjacinet)

Leave a Reply

*

captcha *