Autor A. HADŽIĆ | Objavljeno 09.04.2012. u 06:10

Informaciju o kandidaturi glavnog muftije sandžačkog i predsjednika Mešihata Islamske zajednice (IZ) Sandžaka Muamera ef. Zukorlića za predsjednika Srbije na predstojećim izborima u toj zemlji Safet Softić, predsjednik Sabora IZBiH, kako kaže u izjavi za naš list, saznao je iz medija “kao i svi drugi građani”.

Ništa zvanično

S obzirom na to da je i Mešihat IZ Sandžaka u strukturi Rijaseta IZBiH, Softić navodi da je samim tim i tumačenje njegovog statusa nakon kandidature u nadležnosti Rijaseta IZBiH.

Tačnije, o pitanju može li prema propisima Islamske zajednice Zukorlić, nakon kandidature, obnašati i funkciju muftije, Softić navodi da se “o tome treba izjasniti Rijaset IZBiH, a Sabor može raspravljati samo ako to sabornici budu tražili”. Podsjetimo, Zukorlić je, objavljujući svoju kandidaturu, izjavio da bi se povukao s trenutne funkcije glavnog muftije ako bi pobijedio na izborima, jer su te dvije funkcije nespojive.

– Sabor IZBiH nema nikakvo zvanično obavještenje o odluci muftije Zukorlića i stoga tu odluku ne mogu komentirati s aspekta njegove pozicije u IZ. Lično, sve me je ovo iznenadilo. Mogu samo reći da još otprije desetak godina postoji odluka Rijaseta kojom je precizirano da nijedan vjerski autoritet, odnosno nosilac vjerske funkcije u okviru IZBiH, počevši od imama pa do najvišeg autoriteta u Zajednici, ne može istovremeno obnašati vjersku i političku funkciju – kazao je Softić za “Dnevni avaz”.

On ističe, također, da postoji odluka da IZ ne može promovirati nijednu političku partiju, niti  na bilo koji način učestvovati u izbornim kampanjama. Navodi da je jedan broj imama svojevremeno razriješen dužnosti u Zajednici zbog bavljenja politikom.  

Mjesto ahmediji

– Prema principu odvojenosti vjere od države, ove odluke Rijaseta su, iako o tome nije bilo posebnih informacija u javnosti, vrlo principijelno provođene na terenu. Zna se koje mjesto pripada ahmediji – navodi Softić.

O kandidaturi muftije Zukorlića za predsjednika Srbije, kako saznajemo, do sada nije bilo nikakvih konsultacija na nivou najviših organa IZBiH, ali o svemu se očekuje stav Rijaseta, čiji je muftija Zukorlič član i u čijem radu predano učestvuje.

Poboljšanje ili pogoršanje stanja

– Znam da je pozicija Bošnjaka u Srbiji veoma teška i dosadašnji angažman muftije Zukorlića da ta pozicija bude bolja je za svaki respekt i poštovanje. Ali, mislim da se pri donošenju ovako krupnih odluka, kakva je kandidatura na izborima, mora imati na umu da, kako god neke stvari mogu poboljšati stanje, isto tako mogu ga i pogoršati – stav je Softića.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *