Haški optuženik, monstrum, ratni zločinac Ratko Mladić konačno je uhapšen. Uhapšen je u četvrtak ujutro, oko 5,30 sati, u selu Lazarevo kod Zrenjanina, gdje je živio s lažnim imenom Milorad Komadić. Na ovaj način komadić pravde je zadovoljen. Teško da će na političkom planu ovo hapšenje nešto bitnije promijeniti, ali svakako predstavlja vijest kojoj su se obradovali svi pravdoljubivi ljudi, posebno članovi porodica nastradalih, porodice žrtava genocida. Srebreničani su Mladićevo hapšenje doživjeli s olakšanjem i s nadom da će pravda ipak biti zadovoljena.

Abdurahman Malkić, bivši načelnik OpćineSrebrenica, nam je kazao da ne može biti apsolutno zadovoljan jer je proteklo čak 16 godina od kraja rata.

– Ali, ipak pozdravljam ovu odluku i nadam se da će njegovim hapšenjem pravda biti dijelom zadovoljena. Srbija na doziran način pokazuje spremnost na saradnju sa Hagom, pa u tom svjetlu treba gledati i ovo hapšenje. Naravno, za žrtve genocida je ipak olakšanje što je uhvaćen ovaj ratni zločinac, ali ovime još niije sve gotovo. Srbija je presudom Suda u Hagu proglašena odgovornom za nesprečavanje genocida i ona ima obaveze prema žrtvama koje se ne završavaju samim hapšenjem, kazao nam je Malkić.

Duhovna satisfakcija

Fahrudinu Hasanoviću, predsjedniku RVI TK-a, u Srebrenici su ubijena tri brata, tri sestrića i 40 bližih članova familije. Vijest o hapšenju Mladića zatekla ga je u Čeliću gdje je bio na Danima jagodastog voća i u obilsku kolega RVI iz Čelića.

– Kao predsjednik RVI mogu reći da je ovo potvrda da smo mi, svi naši saborci, bili na pravom putu, a da oni protiv kojih smo se borili moraju da odgovaraju pred licem pravde. Sigruno je da je Srbija cijelo vrijeme znala gdje se Mladić krije, ali su ga sada uhapsili jer su procijenili da sada mogu dobiti najpovoljniju cijenu za njega. Naime, Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala, ovih dana je napisao negativan izvještaj o saradnji Srbije sa Hagom pa će im ovo dobro doći da pokažu koopreativnost. Bilo kako bilo, važno je da mora u Hag. Što se mene lično tiče,ovo je za mene velika duhovna satisfakcija jer znam da će zločinac morati da odgovara i zbog moje ubijene braće, sestrića, rodbine, a i zbog svih drugih žrtava, rekao je Fahrudin Hasanović.

Književnik Mirsad  Mustafić je napisao osam knjiga o svojoj Srebrenici. Još ne može da vjeruje da je vijest o hapšenju Mladića tačna.

– Bojim se da to nije još jedan blef, trik srbijanskih vlasti. Tek kada ga vidimo iza rešetaka u Hagu povjerovat ću da je uhapšen. A, ako zaista jeste uhapšen, za svakog Srebreničanina to je u izvjesnom smislu satisfakcija, ali to ni u om smislu ne može nadonaditi bol majkama. Opet kažem, ako jeste uhapšen, to je radosna vijest, ali je trebalo to i davno učiniti. Jedno je izvjesno: ovo hapšenje neće nimalo poboljšati status majki i djece svih žrtava. Sve je ovo lakirerka međunarodne zajednice kojoj mi, s pravom, ne možemo bezrezervno vjerovati. Hapšenje ratnog zločinca Ratka Mladića je samo komadić, djelić pravde, konačna pravda može biti jedino i isključivo ukidanje Republike Srpske, govorio je književnik Mirsad Mustfić.

Begija Smajić danas sa suprugom Senaidom živi u Potočarima. U tamošnjoj školi radi kao nastavnica matematike i fizike. Rodom je iz Osata kod Srebrenice, Njen otac Ramiz Vejzović je nestao u julu 1995. godine. Još ništa za njega nije čula.

– Za vijest o hapšenju monstruma Mladića čula sam kad sam došla s posla oko pola dva popodne. Prvo sam pomislila na oca i zapitala se da li je živ. Još ništa za njega nismo čuli. Drago mi je da je uhapšen monstrum Mladić, ali i krivo zašto to nisu uradili ranije. Nama žrtvama, nama koji smo izgubuli svoje najmilije ovo hapšenje posebno mnogo znači jer je ipak Mladić najodgovorniji za genocid. Kada je 11. jula 1995. godine ušao u Srebrenicu, rekao je da je Srebrenica ponovo srpska. E mi smo svojim povratkom pokazali da je Srebrenica i bošnjačka, s prkosom je kazivala Begija Smajić.

Da hapšenje Mladića predstavlja olakšanje za porodice nastradalih izjavila je i predsjednica NVO “Majke Srebrenice” Hajra Čatić.

– Kada su mediji objavili da je Ratko Mladić uhapšen u prvom trenutku nisam vjerovala. Tek kada je Boris Tadić objavio kako je istinita informacija o Mladićevom hapšenju odahnula sam. Hapšenje Mladića za nas mnogo znači. Napokon se isplatila naša borba duga 16 godina. Što se tiče volje Srbije da uhapsi Mladića tu sam samo sumnjičava. Najoštriji Izvještaj Sergea Brammertza Vijeću sigurnosti o saradnji Srbije sa haškim Tribunalom vjerovatno je ubrzalo ovaj potez hapšenja”.

Izjave kojima se vrijeđaju žrtve genocida

Hasan Nuhanović je u Srebrenici za 20-ak minuta ostao bez oca, majke i brata. Nuhanovića je tužio Kraljevinu Holandiju zato što holandski vojnici nisu zazaštitili Bošnjake, već su ih hladnokrvno predali srpskim koljačima.
– Hapšenje se tek desilo tako da je još rano za neke ocjene. Međutim treba istaknuti kako je ovo prije svega spektakl za medije. Teba postaviti pitanje da li ovo nekoga kao pojedinca mijenja? Ovo je bitnije za čovječanstvo i historiju nego za pojedinca, izjavio je Hasan Nuhanović, bošnjački Vizental, kako su ga prozvali pojedini mediji zbog njegove uporne borbe da zločince dovede pred lice pravde. .

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja Srebreničke majke, je sretna, ali i svjesna da ovo hapšenje ne predstavlja kraj genocidne tvorevine Republike Srpske.
– Uzbuđena sam i sretna ipak smo mi majke dugo čekale na ovo. Šteta je samo što to nije bilo prije, mnogo je majki umrlo čekajući ovo hapšenje. To samo pokazuje da su i BiH i Srbija još uvijek pune mladića. Ta politika još uvijek živi, to je najžalosnije, a najbolje je vidljiva u tome da još uvijek postoji tvorevina krvi i genocida Republika Srpska, kazala je Hatidža Mehmedović.

I Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović oglasio se povodom hapšenja Ratka Mladića. Ministar Ahmetović izjavio je da hapšenje Ratka Mladića najznačajniji događaj u postratnoj historiji ne samo Bosne i Hercegovine ili Srbije, nego i cijelog Balkana i, uz to, čestitao Srbiji.

–  Srbija je to uvidjela i očigledno se odlučila da okrene novu stranicu u odnosima sa Evropskom unijom i regionom, što je dobra vijest. Dugo smo čekali takvu odluku i priliku da je pozdravimo. Sada se konačno nalazimo u toj poziciji i ovu priliku koristim kako bih čestitao srbijanskim vlastima na odlučnosti da ispune obaveze prema Haškom tribunalu kao i Bezbjednosno-informativnoj agenciji i Službi za otkrivanje ratnih zločina Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koja je tu volju provela u djelo, izjavio je Ahmetović.

Istupi ministra Ahmetovića su u najmanju ruku čudni. Ako za prvu tvrdnju da je „hapšenje Ratka Mladića najznačajniji događaj u postratnoj historiji ne samo Bosne i Hercegovine ili Srbije, nego i cijelog Balkana“ možemo reći da je naivna jer je ovdje ipak riječ o trgovini  srbijanskih vlasti sa Haškim tribunalom i Evropskom unijom, za njegovu čestitku srbijanskim vlastima, i Bezbjednosno-informativnoj agenciji i Službi za otkrivanje ratnih zločina Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije ne može se drugo reći da je beskrajno glupa, nemoralna, da vrijeđa žrtve genocida. Zamislite, neko 16 godina skriva ubicu vašeg oca, brata, sina, vaših najmiliji, i kad toga, nakon 16 godina, natjeraju i primoraju da konačno preda ubicu, vi mu – čestitate.

Leave a Reply

*

captcha *