U gradu koji je počesto sinonim za ratno zlo, život ipak ide dalje. Alternative suživotu u Bijeljini nema. Kaže to glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina hadži Samir ef. Camić, koji sa svojom porodicom, hanumom Meraldom, sinom Muamerom te kćerkama Lamijom i Azeminom, budućnost gradi u Semberiji.

Ovaj imam, koji je preživio niz neugodnosti, čak i detonaciju eksplozivne naprave 2002. godine, naglašava da se u Bijeljinu vratila trećina predratnog stanovništva, obnavljaju se džamije i vraća vakufska imovina, a sagrađen je prostrani Mektepski centar.

Faktor stabilnosti

Nažalost, incidenti su i dalje prisutni, pa ef. Camić na početku razgovora priča o nedavnom upadu huligana u Atik džamiju, na ramazanski sabah-namaz.

– Povrijedi to čovjeka, ali on bude ponosan kada postupi onako kako bi uzvišeni Gospodar bio zadovoljan i iz svega toga izvuče pouku – kaže Samir ef. Camić.

Prema njegovim riječima, uprkos svemu što su muslimani Bijeljine proživjeli, pokazali su da su ostali dostojanstveni, da su faktor stabilnosti u ovom gradu.

– Preuzeli smo emanet, želimo ostati ovdje, želimo da naša djeca žive blagodati ovog svijeta i želimo da našoj državi pokažemo da Bijeljina i Bošnjaci u njoj pripadaju Bosni i Hercegovini. Ne možemo birati nešto drugo, jer želimo ostati ovdje – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, Islamska zajednica od ponovnog konstituiranja uvijek je bila faktor tolerancije i razumijevanja.

– I sama Bosna i Hercegovina isprepletena je različitostima. Mi se ponosimo različitostima i želimo pokazati da smo Bošnjaci, da smo muslimani, da imamo svoju vjeru, tradiciju i kulturu, ali ne želimo da nas neko uči i ubjeđuje kakve su naša vjera, kultura i tradicija. Jednostavno, samo trebamo prihvatati jedni druge, našu stvarnost i kada u cijeloj BiH tako bude, budućnost naše djece bit će svijetla – poručuje ef. Camić.

On zaključuje da je ramazan u Bijeljini pokazao da postoji sve veći interes za vjeru i sve ono dobro što vjera donosi. Za njega, ali i sve muslimane Semberije, bajramski su dani nešto posebno.

Sjećanje na šehide

– Bajram budi emocije kod ljudi. Sjetimo se svojih najmilijih koji su preselili, sjetimo se naših šehida. Teško je praviti usporedbu između Bajrama prije i sada, ali se vrijedi prisjetiti. Mi ovdje u Bijeljini i Janji, baš u danima krajem ramazana i tokom Bajrama 1992. godine doživjeli smo početak protjerivanja i zločina – kaže ef. Camić.

On podsjeća da je rat počeo u 27. noći ramazana.

– Ne želimo se vraćati u prošlost, ali želimo učiti iz onoga što nam se desilo. Moja bajramska poruka je da, osim samilosti Allaha, dž. š., ne želimo samilost i sažaljenje ljudi. Samo zajedništvom i promoviranjem vlastitih vrijednosti ovdje možemo opstati i možemo pridobiti pažnju drugih. To su norme koje se ne mogu mijenjati – zaključuje glavni imam MIZ Bijeljina.

Bijeljina bila grad hafiza

Ef. Camić ističe da je nedavno, prvi put nakon 40 godina, u Bijeljini sedam polaznika mektepske nastave učilo hatmu.

– Nakon toliko vremena, to je bio veliki događaj za Bijeljinu, koja je nekada bila grad hafiza. Kada je rahmetli hadži hafiz Abdulah ef. Budimlija 1939. godine došao u ovaj grad, zatekao je 17 hafiza, među kojima jednu hafizu i jednog hafiza Roma – kaže ef. Camić. 

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *