Autor Fena | Objavljeno 21.05.2012. u 11:33

NATO je noćas službeno proglasio operativnom prvu fazu antiraketnog štita čiji cilj je zaštititi Evropu od raketa s Bliskog istoka, posebno iz Irana. Sada se s nestrpljenjem očekuje odgovor Moskve.

– Ta odbrana od balističkih raketa je od velikog značaja. Mi smo pred stvarnim prijetnjama, rekao je generalni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u Chicagu, gdje se u nedjelju i ponedjeljak održava samit tog vojnog saveza.

Šefovi država i vlada 28 zemalja članica su službeno proglasili kako je prva faza razvoja gotova. Još tri faze su predviđene do 2020. godine.

– Ovo je prvi korak prema našem dugoročnom cilju osiguravanja potpune zaštite za cjelokupno stanovništvo, teritorije i snage europskih zemalja, rekao je Rasmussen.

Za NATO, glavna prijetnja ne dolazi iz Rusije, kao za vrijeme Hladnog rata, nego iz zemalja Bliskog istoka, koje su se opremile raketama koje mogu doseći evropsko tlo. U to se ubraja oko 30 zemalja, ali Iran je jasno identificiran kao potencijalna opasnost, s obzirom da je proizveo balističke rakete dometa od 2.000 do 2.500 kilometara, koje mogu pogoditi jugoistok Evrope.

Štit će činiti vrlo snažan radar instaliran u turskoj Anatoliji, rakete SM-3 raspoređene na fregatama tipa “Aegis” u Sredozemlju, uz presretače postavljene u Poljskoj i Rumunjskoj. zapovjedništvo će se nalaziti u bazi Ramstein u Njemačkoj. NATO-ov raketni štit postao je tokom godina sjeme razdora između NATO-a i Rusije te je uticao na zahlađenje odnosa po prvi put nakon pada Berlinskog zida.

Rusija smatra kako štit predstavlja prijetnju za njezinu sigurnost i traži aktivno uključenje u taj sustav, ili dobivanje garancija kako taj sustav nema za cilj njezine kapacitete za odvraćanje. NATO, međutim, to kategorički odbija i želi zadržati sposobnost strateškog manevriranja.

Ruski ministar odbrane Anatolij Serđukov je početkom maja upozorio kako su pregovori dvije strane “praktički u slijepoj ulici”, što se i vidjelo i po tome da na samitu u Chicagu nema visokih ruskih dužnosnika. Rusija prijeti aktiviranjem sistema za antiraketnu odbranu i raspoređivanju svojih raketa tipa “Iskander” u Kalinjingradu, ruskoj enklavi na vratima EU, na Baltiku, ukoliko ne dobije ustupke od NATO saveza.

Generalni tajnik NATO-a rekao je da će savez nastaviti dijalog s Rusijom i izrazio nadu kako će u “određenoj fazi Rusija shvatiti zajednički interes suradnje u antiraketnoj obrani”.

Novi francuski predsjednik François Hollande rekao je u nedjelju kako se Rusija i druge zemlje ne trebaju dosjećati ugroženim planiranim sistemom odbrane NATO-a, prenosi u ponedjeljak Dnevnik.hr.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *