Forum je organizovan u okviru posjete ministra vanjskih poslova Republike Turske, Ali Babacana, i delegacije privrednika u kojoj su predstavnici 50 kompanija iz različitih sektora privrede (prehrana, poljoprivreda, drvna industrija, građevinarstvo, nafta i gas, turizam, telekomunikcije, bankarstvo i finansije, tekstilna, automobilska industrija i dr.).

U obraćanju privrednicima, ministri vanjskih poslova BiH i Turske, Sven Alkalaj i Ali Babacan, ocijenili su odnose između dvije zemlje izuzetno dobrim iskazujući podršku daljnjem unapređenju ekonomske i trgovinske saradnje.

U prvih jedanaest mjeseci 2008. uvoz iz Turske u BiH iznosio je približno 413 miliona eura, što predstavlja porast od 11,9 posto u odnosu na isti period predhodne godine.

Istovremeno, izvoz u Tursku je iznosio oko 10 miliona eura, što predstavlja pad od 14,89 posto. Pokrivenost uvoza izvozom s Turskom u tom periodu iznosila je svega 2,4 posto.

Trgovinska razmjena se svake godine povećava, istakao je Alkalaj, ali bi bilo u interesu obje države da zajednički rade na smanjenju trgovinskog deficita koji BiH ima u trgovini s Turskom.

Rast privredne saradnje i daljnje izgrađivanje postojećih ekonomskih veza s Republikom Turskom vode širenju tržišta za kompanije iz obje zamlje, razmjeni znanja i tehnologija i otvaranju novih radnih mjesta, kazao je Alkalaj.

Ministar Babacan je istakao kako je za kvalitetniji doprinos razvoju ekonomskih odnosa potreban zajednički nastup firmi, te više investicija. Kao dobar primjer partnerstva između turskih i bh. kompanija naveo je potpisivanje ugovora između Air Bosne i Turkish airlinesa.

Kopredsjedavajući Poslovnog savjeta BiH -Turska Milan Lovrić i Selman Ulusoy iskazali su uvjerenje da će današnji susreti privrednika doprinijeti intenziviranju ekonomske saradnje, posebno u smislu povećanja trgovinske razmjene i investiranja. Lovrić je naglasio da je važno da se iskoriste prednosti postignutih sporazuma između dvije zemlje, kao i da se stvore bolji uslovi za dolazak turskih investitora.

Turska, kao 17. ekonomija u svijetu pruža prilike i za BiH, kazao je zamjenik predsjednika Unije komora Republike Turske TOBB Faik Yavuz. Građevinske kompanije iz Turske, po njegovim riječima, spremne su za veći angažman u BiH, a turističkom sektoru postoji još dosta prostora da se saradnja unaprijedi.

Nakon plenarnog dijela foruma, održani su bilateralni susreti oko 50 turskih i 30 bh. privrednika.

Izvor: Svevijesti.ba/Fena

Leave a Reply

*

captcha *