Kako smo saznali, životinje po ulicama sakuplja i u tu prostoriju zatvara vlasnica objekta, izvjesna Senija Šarić. Zavijanje i lavež lutalica čuje se samo kroz dvije rupe na fasadi, iz kojih se širi nesnosan smrad i vire psečije njuške.

Tortura životinja

U razgovoru sa stanarima susjednih objekata saznali smo da ovaj problem imaju godinama, ali ga niko ne rješava.

– Zgrada je puna smeća, a smrad je postao nepodnošljiv. Žao mi je tih životinja. Senija je oduvijek bila čudna i ne razumijem kako niko od nadležnih godinama nije reagirao. Osim očigledne torture pasa, postoji i veliki rizik od zaraze – kazala nam je stanarka susjedne zgrade.

Prva je za ovaj nevjerovatni slučaj saznala građanka i ljubitelj životinja Jelena Paunović, koja mjesecima pomaže psima i prikuplja dokaze o torturi koju proživljavaju.

– Šarić hvata pse po ulicama, dovodi ih u svoju privatnu zgradu i zatvara. Niko ih ne hrani osim nas nekoliko, koji im kroz rupe na fasadi ubacujemo hranu i vodu. Svima sam se obraćala, od Sanitarne, Komunalne i Veterinarske inspekcije do policije – kazala nam je Paunović.

Prema njenim riječima, u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove rekli su joj da im je slučaj dobro poznat.

Nepoznata adresa

– Rekli su mi da bih ja trebala uključiti sve inspekcije, Psihijatriju i Centar za socijalni rad da svi pokušaju naći rješenje!? Od toga nije bilo ništa. Prošlog mjeseca ponovo sam prijavila slučaj inspekciji. Rekli su mi da su bili na terenu, ali da ništa nisu učinili – istaknula je Paunović.

Dodatni problem je to što Seniju rijetko ko viđa, a nije poznata ni njena aktuelna adresa. Mještani su nam kazali da samo ponekada primijete da na vratima objekta nema katanaca i pozivaju policiju na hitnu reakciju.

U Hotonju kolje pse!?

– S obzirom na to da hranim te pse, često dolazim ispred zgrade u Pruščakovoj ulici. Tako sam prošlog ljeta slučajno srela Seniju, koja mi je kazala da ona sa svojim mužem vodi pse na imanje u vogošćansko naselje Hotonj pa ih tamo kolju! Ostala sam šokirana – rekla je Paunović.

Inspekcija: Nemamo pristup

Glavna veterinarska inspektorica Joka Hlubna jučer je za “Dnevni avaz” kazala da joj je slučaj dobro poznat, da su u nekoliko navrata intervenirali te da su psi vrlo ugroženi.

– Nezvanično smo saznali da se u objektu nalazi skoro 70 pasa. Nakon što smo dobili nekoliko prijava, zadužili smo Higijenski servis da odveze pse na Senijino imanje u Vogošći. No, neko ih je, navodno, sve otrovao, svašta se gore dešavalo. Nakon toga, ista stvar se desila. Ona ponovo nakupi pasa s ulice, uvuče ih u objekt i ne dozvoljava pristup, jer je privatna kuća. Šarić je pravnica i dobro je obaviještena te ne dozvoljava pristup zgradi bez sudskog naloga – istaknula je Hlubna.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *