“Ova mjera neće stupiti na snagu do 1. oktobra. Nadamo se da će to dovesti do povećanja prodaje prije tog datuma i da će povećati rast”, rekao je Sarkozi.

Takozvani društveni porez ima za cilj da teret plaćanja socijalne bezbjednosti prenese sa poslodavca na potrošače i pomogne stbaranju radnih mjesta dok će učiniti da francuske firme budu konkurentnije prema njemačkim rivalima sa mnogo manjim socijalnim naplatama.

Sarkozi je u jednočasovnom televizijskom intervjuu objelodanio reforme za izvlačenje Francuske iz krize i jačanja njenog kredibiliteta pred predsjedničke izbore.

Planirano povećanje poreza na dodatnu vrijednost biće jednako smanjenju doprinosa na platnim listama poslodavaca, što treba da im pomogne u konkurentnosti sa proizvođačima iz ekonomija sa manjim prihodima i jačanje francuskog izvoza.

Sarkozi je već najavio ove mjere u svom obraćanju naciji na kraju godine, a o kojima se već duže govori u Francuskoj.

Francuski predsjednik nije najavio svoju kandidaturu, kao što se očekuje, za izbore u aprilu i maju. Prema rezultatima većine predizbornih anketa on je iza kandidata Socijalista Fransoa Olanda.

 

(capitalba)

Leave a Reply

*

captcha *