Da bi izbjegao optužbe da raspiruje antimuslimansko raspoloženje u zemlji, on se založio da se o zabrani potpunog pokrivanja na javnim mjestima raspravlja tek nakon što parlamentarna komisija iznese rezultate svoje šestomjesečne istrage, pozivajući parlament da donese jasnu rezulociju protiv burki, za koje je rekao da nisu dobrodošle u zemlji gdje postoji jednakost polova.
Tek pošto paralamentarna komisija saopšti svoje preporuke, a izvještaj se očekuje krajem mjeseca, parlament bi trebalo da usvoji neobavezujuću, ali jasnu rezoluciju u kojoj bi bilo istaknuto da je potpuno pokrivanje žena nespojivo sa francuskim vrijednostima, istakao je francuski predsjednik.
Sarkozi nije ulazio u detalje o tome kakvu vrstu zakona bi parlament eventualno mogao da donese, ali je insistirao na tome da mu posveti potpunu pažnju.
Komisija koja treba da donese preporuke o tom pitanju formirana je prošlog ljeta i na njenom čelu se nalazi poslanik iz Komunističke partije Andre Žeren, koji će, kako se očekuje, donijeti umjereni prijedlog zakona o zabrani nošenja burki, najvjerovatnije u poštama, gradskim skupštinama i školama, gdje je teško identifikovati majke koje dolaze po djecu.
Za razliku od Žerena, Žan-Fransoa Kope, parlamentarni lider desničarske Unije za narodni pokret (UMP), partije kojoj pripada i Sarkozi zalaže se za uvođenje restriktivnog zakona, na osnovu koga bi svako ko se nađe na javnom mjestu u Francuskoj, a potpuno je pokriven velom, bio kažnjen sa 750 eura.
U svom govoru, Sarkozi koga kritikuju da je neprijateljski raspoložen prema šest miliona muslimana u Francuskoj, istakao je da njegov stav prema burkama nije motivisan rasističkim pogledima, nego ljubavlju prema principima njegove nacije.
“Potpuno pokrivanje nije dobrodošlo u Francuskoj jer je to suprotno našim vrijednostima i protivno ideji o dostojanstvu žena”, rekao je on i upozorio da bi svaki ektremni potez izazvao daljnju podijeljenost društva, prenio je britanski dnevnik “Gardijan”.
“Nemojmo dozvoliti da protivnicima demokratije, dostojanstva i jednakosti polova damo šansu da nas pobijede, što bi dovelo našu državu u veoma tešku situaciju”, istakao je Sarkozi i upozorio da je “najvažnije da se niko ne osjeti prokuženim”.
Vjeruje se da tek oko 2.000 žena u Francuskoj nosi burke ili nakibe koje u potpunosti pokrivaju lice i tijelo. Kritičari donošenja zakona o zabrani potpunog pokrivanja na javnim mjestima u Francuskoj ističu da bi eventualni zakon došao na udar organizacija za zaštitu ljudskih prava i vjerskih sloboda.
Nekoliko gradonačelnika širom Francuske je upozorilo da bi bilo veoma teško sprovesti takav zakon u djelo. Drugi strahuju da bi zakon mogao da dovede do toga da žene izbjegavaju da izađu napolje i ostaju kod kuće kako bi izbjegle da se pojave nepokrivene.
Proteklih nekoliko nedjelja mlade, obrazovane žene u dugim, crnim burkama pojavljivale su se u svim francuskim tok šouima i novinama strastveno braneći svoje pravo da mogu da nose štogod požele.

Avaz

Leave a Reply

*

captcha *