IslamBosna.ba- Kandidat za predsjednika Francuske na izborima sljedeće godine i bivši šef francuske države Nicolas Sarkozy je kazao da imigranti koji dobiju francusko državljanstvo moraju znati da su ‘njihovi preci Gali’. On je kazao da svi imigranti trebaju da ‘žive kao Francuzi’ ukoliko žele da ostanu u Francuskoj tokom obraćanja na javnom skupu u pariškom predgrađu Frankovil.

“Bit ću predsjednik od akcije. Ne prihvatam 238 žrtava napada u Francuskoj od januara prošle godine. Obećavam nemilosrdni rat protiv islamističkog terorizma. Neću prihvatiti srednjovjekovno ponašanje prema kojem muškarci mogu da plivaju u kupaćim gaćama, dok su žene okovane burkinijima”, proučio je Sarkozy.

“Ukoliko želiš da postaneš Francuz, pričat ćeš francuski i živjet ćeš kao Francuz i nećeš pokušati da promijeniš način života koji je bio naš toliko mnogo godina”, kazao je on pristalicama.

Osudivši “tiraniju manjina”, on je kazao da će, u slučaju da pobijedi na izborima naredne godine, biti “predsjednik nacionalne zajednice, zato što je jedina zajednica koja je važna u Francuskoj francuska zajednica”.
“Onda kada postaneš Francuz tvoji preci su Gali”, kazao je Sarkozy, sin mađarskog imigranta.

“Tvoji preci u Gali” je stara maksima koju francuski učenici su ponavljali na časovima historije i koja je postala simbol francuskog carstva kada su je izgovarali učenici širom frankofone Afrike.

“Ja volim Francusku, ja sam naučio historiju Francuske, ja sebe vidim kao Francuza” je ono što će ćeš morati da kažeš”, tvrdi Sarkozy.
Sarkozijeve izjave su privukle komentare njegovih desničarskih komentara i protivnika unutar socijalista.
“Smijem se, pomalo se smješkam”, kazao je njegov glavni konkurent unutar Republikanske stranke, bivši premijer Alain Juppe. “Nismo svi isti, moramo poštovati različitosti”.
“Trebamo li gospodinu Sarkoziju održati čas historije”, našalila se ministrica obrazovanja Nedžat Vallaud-Belkasim na iTele. “Da, među našim precima su Gali. Ali tu su također i Rimljani, Normani, Kelti, Korzikanci, Arapi, Italijani, Španci. To je Francuska”.

IslamBosna.ba