Sastanak iza zatvorenih vrata u istanbulskom hotelu “Conrad ” trajao je dva i po sata.

 

Nakon sastanka sa Clinton, ministar Davutoglu je istakao da se na sastanku razgovaralo o situaciji u Siriji s akcentom na posljednja događanja u Halepu, gdje avioni sirijske vojske pod kontrolom Bashara al-Assada bombardiraju naseljena mjesta i vrše masakre nad tamošnjim stanovništvom.

 

On je istakao da je situacija u Siriji zabrinjavajuća.

 

„Neophodno je da međunarodna zajednica konačno poduzme korake koji će jasno reći da je dosta krvoprolića u Siriji. Sa Clinton sam razgovarao o mogućim koracima koji bi trebali biti poduzeti po tom pitanju“, kazao je Davutoglu.

 

Prema njegovim riječima, obje strane su saglasne da je neophodno hitno završiti demokratizaciju procesa upravljanja u Siriji i da se mora spriječiti uplitanje terorističkih organizacija u sukobe u toj zemlji.

 

Clinton je novinarima nakon sastanka izjavila da Amerika snažno podržava opozicione snage u Siriji, te dodala da je američki prioritet da se zaustavi krvoproliće u toj zemlji i zavede demokratski sistem u Siriji nakon pada režima Bashara al-Assada.

 

„SAD će nastaviti pružati svaku vrstu pomoći sirijskoj opoziciji, osim pomoći u naoružanju, kako bi konačno u Siriji zaživjela demokratija“, poručila je Clinton.

 

U okviru zvanične posjete Turskoj, Clinton će se danas sastati i sa predsjednikom Abdullahom Gulom i premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom.

 

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *