Rukovodstva Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratsike stranke (SDS) dogovorila su danas da će ministarska mjesta za predstavnike Republike Srpske (RS) u Vijeću ministara BiH pripasti Nikoli Špiriću i Sredoju Noviću iz SNSD-a i Mirku Šaroviću iz SDS-a, kao i da će zajednički nastupati tokom predstojećih razgovora sa mandatarom Vjekoslavom Bevandom.

Dodik je, naglašavajući da se Vijeće ministara “sastavlja, a ne bira”, kazao da “SNSD nije osporavao predložene kandidate drugih političkih partija”, te da očekuju da će “druge partije postupiti identično”.

Ponovio je da ne spori formiranje Vijeća ministara BiH, ali da je “prethodno potrebno riješi pitanje usvajanja budžeta BiH i zakona o popisu i sistemu državne pomoći, koji su dio dogovora lidera šest političkih partija u BiH”.

“Konstatovali smo danas da imamo dovoljno vremena da zakažemo zajedničku sjednicu oba doma Parlamenta BiH, na čiji dnevni red bi se stavila pitanja usvajanja zakona o popisu stanovništva i sistema državne pomoći, kako bi to jednokratno riješili kao dio dogovora šest lidera”, poručio je predsjednik RS i lider SNSD-a.

Dodao je da se kod usvajanja budžeta, koji je dogovoren u obimu izvršenja za prethodnu godinu, “ponovo pokušava proširiti njegov obim za više od 100 miliona KM, što je već uzrokovalo problem u servisiranju inostrane pomoći”.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da na osnovu situacije u vezi sa usvajanjem budžeta BiH “postoje indicije da neke političke snage iz Federacije BiH i dalje žele da blokiraju provođenje dogovora šest političkih lidera”.

“Nesporazumi koji mogu nastati na tom planu mogu i dalje ugroziti proces formiranja novog Vijeća ministara” upozorio je on.

Bosić je ocijenio da su ministri iz RS “ekipa koja je sposobna da iznese ono što RS očekuje od Vijeća ministara, ali proces formiranja nije završen sve do trenutka dok se ne izglasa novi Vijeća ministara”.

“Imamo neke zahtjeve koje ćemo iznijeti mandataru Vjekoslavu Bevandi u direktnim kontaktima, prije svega očekujemo da se provede čitav paket dogovora o Savjetu ministara, ali i o budžetu i zakonima o popisu i sistemu državne pomoći”, kazao je Bosić.

Upozorio je da bi, ukoliko bi se problematizovalo neko od ovih pitanja, “to moglo dovesti do potpunog zastoja u formiranju Vijeća ministara i do kraja implenetacije izbornih rezultata iz 2010. godine”.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *