IslamBosna.ba– Saudijska Arabija je vršila pritisak na premijera Iraka, Hajdara el-Ibadija kako bi ga prisilili da se pridruži bojkotu Katara, izjavili su za Arabi21 izvori bliski lideru Iraka.
Lider Partije dava, Jasem el-Bejati je izjavio za Arabi21: “Premijer el-Ibadi je pod pritiskom Saudijske Arabije koja koristi rekonstrukciju područja koje su nedavno oslobodili od kontrole IDIŠ-a kao alatku za pregovore u zamjenu da stanu protiv Katara”.
El-Bejati je pojasnio da je ‘Saudijska Arabija vršila pritisak na el-Ibadija ih posjeti 14. juna, ali el-Ibadi je odbio i upriličio posjetu 19. juna jer je Rijad želio manipulisati tom posjetom koja bi poslužila njegovom stavu prema Kataru”.
Irački parlamentarac je dodao: “Saudijska Arabija je donirala 500 miliona dolara za rekonstrukciju područja koja su vraćena od IDIŠ-a i žele da obnove ove gradove ali bi trebalo da fondove predaju iračkom Fondu za pomoć i obnovu”.

“Irak je kazao Saudijskoj Arabiji da se ne protivi njenom učešću u rekonstrukciji ovih gradova  kroz učešće na tenderima koji će biti organizovani za rekonstrukciju onoga što je uništio IDIŠ”.
Rijad je nastojao da se dogovori s Irakom i da ga potakne da se suprotstavi Kataru.
El-Bejati je kazao da je ‘Irak d samog početka odlučio da bude neutralan i da se ne miješa u krizu u Zaljevu” i da je ‘el-Ibadi to eksplicitno objavio prije svoje posjete Saudijskoj Arabiji”.

IslamBosna.ba