IslamBosna.ba– Saudijska Arabija će se pobrinuti za 1.000 iračkih jetima u Kurdistanu koji su izgubili roditelje uslijed IDIŠ- ovih zločina, prenose lokalni mediji.
Ovaj korak je učinjen nakon smjernica Čuvara dvaju harema kralja Selmana, izjavio je saudijski ambasador Tamer eš-Šaban.
“Saudijske vođe su izdale naređenja da se pobrinemo za jetime u sklopu humanitarne pomoći koje Kraljevina pruža arapskim zemljama i kao vjerska i morala obaveza za koju se zalažemo”, kazao je ambasador Saudijske Arabije u Iraku.
“Naša braća u Iraku trpe veoma teške uvjete zbog terorističkih grupa u zemlji i ova akcija je početak planova da se potpuno pruža pomoć svim sinovima i kćerima Iraka na osnovu prioriteta i hitnih potreba”, dodao je on.

Kraljevina je nedavno poslala hitnu humanitarnu pomoć stanovništvu provincije Enbar.
Saudijska Arabija je obećala da će uplatiti preko UN-a 500 miliona dolara humanitarne pomoći Iraku i to svima u potrebi bez obzira na sektu ili nacionalnost.
Procjenjuje se da je oko 1,2 miliona Iračana raseljeno uslijed borbi, uključujući provincije Enbar i Nineva, prema podacima UN- ove Agencije za izbjeglice.
Međunarodna organizacija za migracije je pozvala na kreiranje humanitarnih koridora, upozoravajući da je na desetine hiljada raseljenih Iračana vam domašaja humanitarnih agencija.

IslamBosna.ba