IslamBosna.ba- Trojica istaknutih umjerenih saudijskih sunnitskih alima koji su optuženi za ‘terorizam’ po više optužnica bit će osuđeni na smrt i pogubljeni ubrzo nakon Ramazana, navodi glavni i odgovorni urednik Middle East Eyea, David Hearst u svojoj redovnoj kolumni. On navodi da su informacije dobili od izvora bliskih saudijskoj vladi i rođaka uhapšenih.

Šejh Selman el-Auda je uhapšen u svojoj kući bez naloga samo nekoliko sati nakon što je na Twitteru reagovao na vijesti o mogućem pomirenju Saudijske Arabije i Katara uslijed diplomatske krize. On je napisao: “Gospodaru, Tebi hvala, ne možemo izbrojati zahvalu Tebi, Ti si onakav kako Si sebe opisao, Gospodaru, ujedini njihova srca u onome što je hair za njihove narode.”

Prema njegovoj porodici od šejh Selmana i drugih istaknutih ličnosti, vlasti su tražile da objavi podršku vladi Saudijske Arabije tokom krize sa Katarom, što je šejh Selman odbio.

Druga dvojica kojima prijeti pogubljenje su Aud el-Karni, alim, akademik i pisac, kao i daija mlađe generacije Ali b. Hamza el-Umeri. Oni su, također, uhapšeni u septembru 2017. godine.

Dva izvora iz saudijske vlade neovisno su potvrdila plan pogubljenja trojice alima koji trenutno čekaju suđenje na Specijalnom krivičnom sudu u Rijadu. Ročište je bilo zakazano za 1. maj, ali je odloženo bez određivanja datuma.

“Oni neće čekati da pogube ove muškarce čim smrtna kazna bude donesena”, naveo je jedan od izvora MEE.

Drugi saudijski izvor je kazao da je aprilsko pogubljenje 37 Saudijaca, većinom šiitskih aktivista, na osnovu optužbi za terorizam korišteno kao proba kako bi vidjeli koliko su snažne međunarodne osude samog čina.

“Kada su saznali da su dobili jako malo međunarodne reakcije, naročito od vlada i šefova država, odlučili su da nastave sa svojim planom pogubljenja istaknutih ličnosti”, navodi izvor MEE, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti.

Vrijeme pogubljenja će biti diktirano trenutnim porastom tenzija između Sjedinjenih Država i Irana.

“Oni su ohrabreni da to urade, naročito s postojećim tenzijama u Zaljevu. Washington želi da trenutno udovolji Saudijcima. (Saudijska) vlada računa da im to omogućava da se izvuku iz ovoga”, kazao je prvi izvor MEE.

Član porodice jednog od alima je kazao za MEE: “Pogubljenja, ukoliko se dogode, bi bila jako ozbiljna, i mogla bi predstavljati opasnu prekretnicu”.

Ujedinjene nacije i američko ministarstvo vanjskih poslova su već osudili hapšenje trojice alima, kao i Human Rights Watch, Reprieve i Amnesty International.

U septembru, godinu dana nakon hapšenja, šejh el-Auda se pojavio na zatvorenom saslušanju na Specijalnom krivičnom sudu, višem sudu specijaliziranom za suđenja vezana za terorizam. Državno tužiteljstvo pokrenulo je protiv šejha el-Aude tužbu koja sadrži 37 tačaka za terorizam.

Među njima je navodna pripadnost ‘terorističkim organizacijama’,  Muslimanskoj braći i Evropskom vijeću za fetve i istraživanja, dvije istaknute islamske organizacije.

U tužbi protiv šejha el-Aude nalazi se ‘nepravda prema zatvorenicima’ kao i ‘izražavanje cinizma i sarkazma prema dostignućima vlade’, tu su i optužbe za povezanost sa katarskom vladajućom porodicom, te se navodi el-Audina javna nevoljnost da podrži bojkot Katara.

MEE dalje navodi da dva dana prije brutalnog ubistva u saudijskom konzulatu u Istanbulu, saudijski novinar Džemal Hašugdži je kazao prijateljima u Londonu da ovih 37 tački optužnice otkriva sve što je potrebno da znaju o vladavini zakona u Kraljevini pod njegovim de facto vladarom, prijestolonasljednikom Muhammedom bin Selmanom.

“On će po svaku cijenu slomiti disidente. Ove optužbe moraju biti objavjene”, kazao je Hašugdži. “Auda će biti pogubljen ne zato što je ekstremista, već zbog toga što je umjeren. Zbog toga ga smatraju prijetnjom”.

Reagujući na izvještaj MEE, Sarah Leah Whitson, direktorka HRW za Bliski istok, je kazala: “Sva daljnja pogubljenja političkih disidenata su direktna posljedica okruženja kojeg je omogućila Trumpova administracija, i njezino opetovano javno signaliziranje: bez obzira kakve gnusne zločine počinite nad svojim narodom, mi vam čuvamo leđa”.

IslamBosna.ba