IslamBosna.ba– Saudijski princ Halid b. Bender b. Abdulaziz, načelnik saudijske Službe bezbjednosti objavio je da je saudijski kralj Abdullah izdao directive o renoviranju el-Azhara u Egiptu. On je danas saopštio: „Objavljujem da je Sluga dvaju časnih harema izdao instrukcije da Kraljevina Saudijska Arabija preuzme obnovu el-Azhara, o čemu su danas obaviješteni egipatski predsjednik Abdulfettah es-Sisi i šejhu-l-Azhar Ahmed Tajib. I ovo je izraz poštovanja Sluge dvaju harema prema vodstvu i narodu Egipta, kao i izraz ljubavi i poštovanja saudijskog naroda prema bratskom egipatskom narodu.“

On je također izrazio svoje zadovoljstvo što je imao čast šejhu-l-Azharu predati pismo saudijskog kralja sa izrazima poštovanja i zahvalnosti zbog nedavno uručenog počasnog doktorata iz oblasti humanističkih nauka, a zbog zasluga učinjenih za islam i Arape.

“U znak priznanja za važnu ulogu koju je odigrao el-Azhar kao svetionik umjerenog islama u širenju tolerantnih vrijednosti u cijelo regiji saudijski kralj Abdullah je preuzeo velikodušnu inicijativu obnove el-Azhara”, navode iz es-Sisijevog ureda.

Saudijski princ dostavio je i pismo saudijskog kralja predsjedniku es-Sisiju i današnji razgovori su se, uglavnom, ticali aktuelnih pitanja na Bliskom istoku.

Četvrti fatimijski halifa El-Mu’iz Li-dinillahi je 969. preoteo Egipat od abbasijske kontrole halifata. Komandant njegove vojske, Dževher es-Sikili je odmah otpočeo izgradnju novog gradskog centra za svoga gospodara. Grad je postao poznat pod imenom Kairo kojeg je fatimijska elita napravila da bude administrativni centar njihove imperije. Izgradnja džamije el-Azhar završena je 972. Prvo je nazvana Džami’a-l-kahire (Kairska džamija), ali je potom to ime promijenjeno u el-Azhar u čast Poslanikove, a.s., kćerke Fatime ez-Zehre od koje su Fatimije uzeli svoje ime. Fatimije su bili šije, pa su stoga tokom fatimijske ere, ezan i hutba na Al-Azharu bili po ši’ijskom modelu.

Salahuddin el-Ejjubi poveo je sirijsku armiju koja je porazila Fatimije 1171. vraćajući zemlju pod sunnijsku kontrou. Kada je sirijski sultan Nuruddin 1176. preselio na ahiret, Salahuddin je postao sultan Sirije i Egipta. On je nastojao da otkloni uticaj šija iz egipatske kulture, i od tada je el-Azhar postao najznačajniji centar islama.

IslamBosna.ba