“Izraelski naseljenici na Zapadnoj obali međunarodnoj zajednici napadaju džamije i nastavljaju okupacione aktivnosti na teritorijama Palestinaca i okupiraju sirijsku Golansku visoravan prkoseći” , izjavio je saudijski kralj Abdullah tokom sedmičnog sastanka Vijeća ministara u glavnom gradu Rijadu u ponedjeljak.

On je također izvijestio Vijeće o svojim razgovorima s premijerima David Cameronom (Velika Britanija), Wen Jiabao-om (Kina) i Muhammed Basindwa-om (Jemen). Kralj je također izvijestio ministre o pismu koje je dobio od španskog kralja Juana Carlosa i kao i pismu koje je uputio u Sjedinjene Američke Države predsjedniku Baracku Obami.

Vijeće je razmatralo veliki broj ekonomskih, kulturnih i ekoloških aktivnosti, uključujući i potpisivanje ugovora vrijednog 8.218 milijardi dolara za izradnju druge faze brze željeznice Haramein koja će povezivati dva sveta grada Mekku i Medinu. Projekt je finansiran od strane Javnog investicionog fonda Saudijske Vlade. Izgradnjom električne željeznice u dužini 450 km povezati će se Medina, Janbu, Džida i Mekka i smanjit će se zagušenje na cestama između Mekke i Medine, posebno za vrijeme hadža.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *