IslamBosna.ba-Saudijska Arabija je u petak produžila sankcije Hizbullahu, u svojoj najnovijoj akciji protiv libanske oružane grupe koja se u Siriji bori na strani režimskih snaga.
Kraljevina je zamrzla sredstva i zabranila odnose sa tri libanska državljanina i četiri kompanije.

Saudijska Arabija je imenovala pojedince kao Fadi Hussejn Sarhan, Adel Muhammed Šeri i Ali Hussejn Zuajtar.
Oni su također uveli sankcije na kompanije-Vatech Sarl, Le-Hua Electronic Field Co Ltd, Aero Skyone Co Ltd I Labico Sal Offshore.
Prošle godine američko ministarstvo vanjskih poslova je sankcionisalo Sahrana kao i njegovu kompaniju Vatech Sarl, zajedno sa Šerijjem i njegovom kompanijom Le-Hua Electronic Field Co.
Navedeno je da su oni odgovorni za ‘pružanje materijalne podrške poboljšanju vojnih i terorističkih sposobnosti grupe”.

U četvrtak, Saudijska Arabija je pozvala svoje građane da napuste Liban ida ne putuju tamo ‘radi njihove sigurnosti’ nakon što je Kraljevstvo obustavila tri milijarde dolara vrijedan program vojne pomoći Libanonu u znak protesta protiv Hizbullaha i njihovog utjecaja.

Katar i Kuvajt su također izdali slična upozorenja, ali UAE su otišli dalje i zabranili svojim državljanima putovanja u Liban i smanjili diplomatska predstavništva.

Poznato je da Hizbullah uživa veliku podršku Irana, kojega Rijad vidi kao svog najvećeg neprijatelja i s kojim su se odnosi dramatično pogoršali ove godine. Saudijska Arabija je prekinula diplomatske odnose s Teheranom prošlog mjeseca, nakon što su iranski demonstranti zbog smaknuća šiitskog učenjaka Nimra en-Nimra upali u saudijsku ambasadu  i konzulat u Iranu.

Gledano u kontekstu moguće pobjede Hizbullaha i libanskih kršćana na izborima za predsjednika, ova se odluka Saudijska Arabije čini logičnom.

IslamBosna.ba