IslamBosna.ba- Kraljevski sud Saudijske Arabije raspravlja o mogućnosti promjene u liniji nasljeđivanja, dok američka vlada želi da se ‘direktno uključi’ u proces, naveo je zapadni obavještajni izvor za Middle East Eye (MEE).
Govoreći pod uvjetom anonimnosti, izvor je opisao da je ‘Saudija u neredu’ jer se pritisak na Rijad nastavlja zbog sumnjivog ubistva novinara Džemala Hašugdžija unutar konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.
Slučaj je skrenuo pažnju na saudijskog prijestolonasljednika Muhammeda bin Selmana, a Middle East Eye je ranije prenio da se sedam članova Bin Selmanove lične garde nalazilo među 15 muškaraca koje turski zvaničnici sumnjiče u istrazi za ubistvo.
Izvor je kazao da je američki državni tajnik, Mike Pompeo ranije ove sedmice otputovao u Rijad kao dio plana Trumpove administracije da se uključi u raspravu o bilo kojoj eventualnoj promjeni nasljednika.
Izvor navodi da je američki predsjednik Donald Trump želio da Bin Selman ostane na vlasti, ali Pompeo ga smatra ‘nestalnim’ i želi da ga zamijeni.

MEE je došao do informacije da se u britanskom ministarstvu vanjskih poslova interno razgovaralo kako bi se pripremili za moguće scenarije uključujući promjenu nasljednika u Saudijskoj Arabiji.

Izvor iz ministarstva, koji je također govorio pod uvjetom anonimnosti, je kazao da se Simon Collis, britanski ambasador u Rijadu, nije susreo sa Bin Selmanom otkako je Hašugdži nestao, 2. oktobra, jer saudijski dužnosnici su zbunjeni kako da riješe postojeću situaciju.

Kriza je također dovela kralja Selmana da pošalje svoj najvjernijeg pomoćnika, princa Halida el-Fejsala, guvernera Mekke, u Istanbul, prema Reutersu, dok svjetske vođe vrše pritisak na zaljevsku Kraljevinu da objasni Hašugdžijevu navodnu smrt.

U petak, Jeremy Hunt, britanski ministar vanjskih poslova, je kazao za BBC radio da vlada Velike Britanije čeka da vidi kako će Saudijci reagovati prije nego što odluče kakav će biti njihov odgovor.

“Dio naše reakcije će ovisiti o saudijskoj reakciji, kao i da li će ovo shvatiti ozbiljno kako što mi to shvatamo”, kazao je Hunt.

Malo je vjerovatno da će doći do državnog udara

Međutim, analitičari i saudijski disidenti sumnjaju da će Bin Selman biti u potpunosti uklonjen iz sistema nasljeđivanja.

Jedan saudijski disident s bliskim vezama unutar kraljevske porodice izjavio je za MEE da će se porodica držati zajedno kako bi izbjegli ‘unutrašnji sukob’ unutar Kraljevine.

On je dodao da članovi porodice vjeruju da će prijestolonasljednik na kraju postati kralj te da bi željeli ostati na ‘pravoj strani’.

“Kraljevska porodica neće stati ni uz kog drugog. Oni će se držati zajedno iz dva razloga: prvo, porodica vjeruje da će MbS postati kralj tako da moraju ostati na njegovoj strani. Drugo, ako počne unutarnji sukob, cijela zemlja će propasti, a nijedan od članova kraljevske porodice to ne želi”, kazao je disident.

Kralj Selman je u junu prošle godine imenovao Bin Selmana za prijestolonasljednika, nasljednika prijestola, nakon što je sa ove pozicije smijenio rođaka Muhammeda bin Najifa.

Od 2015. godine, Bin Selman je također ministar odbrane, koji kontroliše oružane snage Saudijske Arabije, a također kontroliše ekonomske poslove zemlje kao predsjednik Vijeća za ekonomske poslove i razvoj.

Andreas Krieg, vanredni profesor na King College u Londonu sa specijalizacijom za sigurnosna pitanja Zaljeva, kazao je da mnogi u Washingtonu predviđaju da će Bin Selmanov brat, Halid bin Selman, koji je bio ambasador u Washingtonu, biti imenovan za zamjenika prijestolonasljednika.

Ali, on kaže da bi bio potreban ‘stvarni državni udar’ unutar dvora da bi Muhammed bin Selman bio uklonjen iz linije nasljeđivanja. Krieg je bivši vojni savjetnik Katara, koji se trenutno nalazi pod saudijskom blokadom.

“U DC-ju se razgovara o tome da Halidovo imenovanje kao zamjenika prijestolonasljednika je da se svijetu pokaže da MbS u osnovi otvara svoje autokratsko i centralizovano vodstvo da bi uključio druge i stvorio više odgovornosti”, kazao je Krieg za MEE.

“U porodici će biti puno razgovora kako da riješe problem s MbS-om jer je na neki način postao prepreka. Ali, shvatili su da je od stare garde nije ostao niko ko bi mu se mogao suprotstaviti. On je stvorio režim koji je nekako otporan na opoziciju van Beni Selmana (djece kralja Selmana)”.

“Moralo bi doći do pravog državnog udara na dvoru da ga se riješe”.

Nervoza unutar kraljevske porodice

Trump koji se suočava sa sve većim pritiskom kod kuće da preduzme akciju protiv Saudijske Arabije zbog sumnje da je Hašugdži ubijen, kazao je u četvrtak kako će se zemlja suočiti s ‘ozbiljnim’ posljedicama ukoliko se dokaže da su saudijski dužnosnici imali ulogu u njegovoj smrti.

Na pitanja da li je Hašugdži mrtav, Trump je kazao: “Izgleda mi da je tako”.

Nakon sastanka sa kraljom Selmanom i Muhammedom bin Selmanom ranije ove sedmice, Pompeo je kazao u utorak da su saudijske vođe ‘snažno negirale da su bilo šta znale o tome šta se događalo u njihovom konzulatu u Istanbulu”.

Bruce Riedel, saradnik Brookings instituta i bivši analitičar CIA-e, kazao je za MEE da  Trumpova administracija neće prekinuti odnose s MbS-om zbog njegove bliskosti sa Jared Kushnerom, Trumpovim izaslanikom za Bliski istok i zetom, uprkos sumnjama State Departmenta.

“Sjedinjene Države su svjesne znatne nervoze unutar kraljevske porodice zbog MbS-a i vjerovatne zavjere da se ukloni iz linije nasljeđivanja”, kazao je Riedel.

“Pompeo duguje svoj položaj Trumpu. On možda sumnja na MbS-a i ne želi da bude saučesnik u prikrivanju ali neće doći u sukob sa svojim šefom”.

Krieg također vjeruje da je malo vjerovatno da će Saudijska Arabija nametnuti sankcije Saudijskoj Arabiji.

“Trumpova administracija je s njimi uspostavila mir, a osim nekim mjera očuvanja kredibiliteta kako stvari stoje neće nametnuti sankcije”, kazao je Krieg.

“Pritisak na DC dolazi od Senata i Kongresa, ali Trump ih u ovom trenutku ignoriše”.

Izvor: Middle East Eye

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba