IslamBosna.ba-Nekoliko saudijskih studentica pokrenulo je kampanju na Twitteru pozivajući na poligamiju u skladu sa šerijatom kako bi se riješio problem usjedilica.
Djevojke pozivaju muškarce koji su finansijski i fizički sposobni za poligamiju da se ožene s više žena. Kampanja je izazvala veliki broj kritika ,pohvala a u pojedinim slučajevima izložena je i podsmjehu.
Korisnici micro-bloga Twitter imaju podijeljene reakcije na kampanju. Dok se neki slažu sa ženidbom sa četiri žene kako bi se iskorijenila stopa usjedilica, čiji broj je samo u 2012. godini premašio jedan milion, drugi su, naročito žene, izričito protiv kampanje.
Sultan el-Subaie, građanin, izjavio je da ukoliko muškarac ima jednu ženu ne bi trebao se ženiti sa još jednom jer bi to donijelo mnogo nepotrebnih problema unutar porodice.
Ponavljajući njegov stav, drugi korisnik navodi da muškarac treba oženiti drugu ženu samo ukoliko zasigurno zna da će se prema objema isto ponašati i to potpuno korektno i pravedno.
Samija el-Dandaši ima sasvim drugačiji pogled. Ona smatra da ukoliko muškarac oženi do četiri žene i svaka žena prosječno ima osmoro djece zemlja će se suočiti sa problemom prenaseljenosti.
„Problem usjedilica će se možda riješiti ali iskrsnuće problem povećanja broja stanovnika“, kaže ona.
Istraživanje ministarstva ekonomije i razvoja u 2011. godini pokazalo je da broj usjedilica preko 30 godina iznosi 1.529.418.
Mekka je prva na spisku sa najvećom stopom usjedilica-396.248 neudatih žena, te zatim Rijad i Istočna pokrajina sa 327.427 i 228.093 neudatih žena.

Istraživanje navodi da su visoki mehrovi i teški ekonomski uslovi dva najčešća razloga zbog ovako visokog broja usjedilica u Kraljevini.

 

IslamBosna.ba