IslamBosna.ba- Saudijski kralj Selman je u srijedu okrivio sirijskog predsjednika Bešara el-Assada da je pomogao uspon IDIŠ-a i pozvao je na političko rješenje sa umjerenim snagama kako bi se u Siriji okončao rat.
Rješenje bi predstavljalo formiranje ‘prelazne vlade sastavljene od umjerenih opozicionih snaga, osiguravanje jedinstva Sirijaca i odlazak stranih snaga i terorističkih organizacija’, kazao je kralj u godišnjem govoru na inauguriranju Vijeća šure.
Ove organizacije ‘ne bi imale plodno tlo za razvoj u Siriji da nije politike sirijskog režima,koji je istrijebio na hiljade Sirijaca a raselio milione”, kazao je kralj.
Od 2011. godine, otkako je počeo sukob u Siriji, više od 250.000 osoba je ubijeno. Kraljevina, koja podržava sirijske opozicione grupe, je u više navrata insistirala na Assadovom odlasku.
Ranije ovog mjeseca, u Rijadu je održan sastanak različitih sirijskih oružanih i političkih opozicionih grupa koje su se složile da pregovaraju sa režimom, ali odlazak Assada predstavlja uvjet za bilo kakav eventualni proces političke tranzicije.

Kraljevina ‘poziva na političko rješenje sirijske krize”, kazao je kralj Selman koji će krajem ovog mjeseca napuniti 80 godina i koji se samo nakratko pojavio na Vijeću.

IslamBosna.ba