IslamBosna.ba- Jedna od vodećih saudijskih dnevnih novina zatražila je od stanovnika Katara da zbace svoju vladu ukoliko žele ispunjavati svoje vjerske obaveze kao muslimani i obavljati hadž u Kraljevini.

Naslov na prvoj stranici Ukaza u nedjelju glasi: “Kataranima- Bejtullah ili Hamdejn”, sugerirajući da hadžije moraju birati između svojih vjerskih dužnosti i odanosti svojoj zemlji, između Allahove kuće i kuće Hamdejna, vladajuće porodice Katara.

List također poziva i vodstvo Saudijske Arabije da iskoristi svoju ulogu domaćina hadžijama kao poliičku polugu u trenutnom odnosu sa Katarom.

“Neophodno je da se Katarani oslobode od režima koji ne poštuje našu vjeru, ne brine o pravima svojih građana i prestane intervenisati, kovati zavjere, upuštati se u iluzije i podržavati i finansirati terorizam”, poručio je dalje Ukaz.

U nedjelju je počeo prvi dan dvanaestog mjeseca islamskog kalendara, zul-hidždžeta, koji se smatra svetim mjesecom u islamu, kada na milione muslimana hrli ka Mekki i Medini u Saudijskoj Arabiji kako bi obavili godišnji hadž.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su u junu prošle godine prekinuli sve odnose sa Dohom optužujući Katar za finansiranje terorizma i bliskost Iranu.

Doha je snažno odbacila sve optužbe, ali Saudijska Arabija i njezini saveznici su nastavili sa eskalacijom krize, koristeći medije pod kontrolom vlade da ciljaju Katar s lažnim vijestima.

Pristup svetim mjestima Mekki i Medini se smatra pravom svih muslimana, što je Saudijska Arabija godinama poštovala bez obzira na nacionalnost ili sektu.

Hadž, koji godišnje obavi oko dva miliona vjernika, se smatra odgovornošću Kraljevine i uglavnom se izbjegavalo da služi kao politička poluga, čak i nakon islamske revolucije u Iranu.

Mekka i Medina služe kao oblik političkog i vjerskog legitimiteta saudijske kraljevske porodice Alu Saud, i važnu komponentu saudijskog utjecaja u islamskom svijetu.

Uprkos tvrdnjama Saudijske Arabije da je pristup svetim mjestima otvoren za sve muslimane uprkos sukobu, saudijske vlasti su uhapsile državljanina Katara tokom obavljanja umre u ramazanu.

On je četvrti državljanin Katara koji je uhapšen u Saudijskoj Arabiji otkako je počela kriza u Zaljevu.

Očekuje se da će na hiljade stanovnika Katara propustiti sezonu hadža već drugu godinu za redom zbog teških uvjeta koje je ovom emiratu nametnula Saudijska Arabija i njezini saveznici.

Hadžije iz Katara ne mogu letjeti direktno iz Dohe u Džiddu, niti putovati cestom preko saudijske granice, zbog kopnene, zračne i pomorske blokade koja još uvijek traje.

Iran već godinama optužuje Saudijsku Arabiju da koristi najsvetija islamska mjesta kao političku polugu i pozvao je na međunarodno upravljanje Mekkom i Medinom.

Hadž je jedan od pet stupova islama i svi muslimani koji su u mogućnosti trebaju ga obaviti makar jednom u životu.

IslamBosna.ba