IslamBosna.ba- Poznati saudijski milijarder, princ El-Velid bin Telal je navodio odbio nagodbu sa saudijskim vlastima u zamjenu za slobodu.

Financial Times prenosi informacije od dva izvora da je princ angažirao advokate kako bi se na sudu borio protiv optužbi koje su iznesene protiv njega.

Saudijski princ je uhapšen prošlog mjeseca zajedno sa više od 200 osoba, uključujući članove kraljevske porodice i više zvaničnike, u najvećoj kampanji borbe protiv korupcije u historiji Kraljevine.

Međutim, mnogi prinčevi su po izvještajima postigli finansijsku nagodbu u zamjenu za slobodu.

Saudijska Arabija želi da obezbjedi najmanje 100 milijardi dolara kako bi pokrila budžetski deficit.

Domaće i strane investicije Bin Telala su jako pogođene otkako se nalazi u pritovor.

List navodi da je Bin Telal ovih godina pomogao mnogim finansijskim i bankarskim institucijama, a naročito američku banku Citigroup. “Sada je princ El-Velid taj koji je zahvaćen krizom zbog prošlomjesečnog pritvaranja u sklopu Rijadove kampanje protiv korupcije. Ali, u ovom trenutku potrebe, niko mu nije javno pritekao u pomoć kada su milioni dolara izbrisani iz njegovog bogatstva, a investiciona firma koju je osnovao, Kingdom Holding Company, se nalazi u neizvjesnosti”, dodaje list.

KHC je izgubila gotovo petinu svoje vrijednosti od zatvaranja princa El-Velida, i pala je na  8,5 milijardi dolara.

Za razliku od 62-godišnjeg međunarodnog investitora, nekoliko drugih prinčeva se  nagodilo u zamjenu za slobodu. Princ Mu’taib bin Abdullah bin Abdulaziz je oslobođen uz nagodbu da plati nešto više od  milijardu dolara.

Međutim, list navodi da je bankar blizak princu kazao da bi princ i dalje mogao da pribjegne sklapanju nagodbe sa saudijskim vlastima kako bi osigurao svoju slobodu, što bi značilo da se mora odreći jednog dijela svog bogatstva.

IslamBosna.ba