IslamBosna.ba– Ministar vjera Saudijske Arabije opisao je znak Rabia, četiri prsta, koja su koristili protivnici državnog udara na egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija znakom odbijanja ubijanja i razaranja. Prema Salihu Ali eš-Šejhu to nije zločin kako to navode egipatske vlasti.
Prema novinama El-Hajat on je kazao da oni koji podižu znak Rabia to ne rade nužno iz simpatija prema Muslimanskoj braći kao organizaciji. Oni iskazuju svoje nezadovoljstvo sa onim što se dogodilo, insistira on.
“Kraljevina Saudijska Arabija sprovodi islam”, kazao je ministar eš-Šejh. “Da se program Muslimanske braće sprovodi postigli bi nešto od onoga što se realizuje u Kraljevini. Oni koji su posjetili Saudijsku Arabiju iz vrha vođa Muslimanske braće vratili su se s pozitivnom slikom o njihovoj implementaciji Šerijata”.

Međutim, on je dodao da takmičarski projekat Braće kritikuje saudijsku politiku i da članovi organizacije vjeruju da moraju kritikovati svoje konkuretne kako bi osnovali vlastitu državu.
Ministar je pojasnio da bilo koji imam koji je držao džumansku hutbu ili predavanje u saudijskim džamija o onome što se dogodilo na Rabi je pozvan na odgovornost jer donošenje političkih komentara je prerogativ države a ne pojedinaca.

IslamBosna.ba