IslamBosna.ba- Muftija Kraljevine Saudijske Arabije i predsjednik Vijeća visoke uleme Abdulaziz Alu Šejh kazao je da se prenošenje vijesti sa “kanala smutnje” smatra izdajom.

U izjavi koju je prenio saudijski dnevni list Ukaz muftija je i pojasnio koju su to “kanali fitne” pa je kazao da su to “oni kanali koji prenose smutnju i neprijateljstvo prema islamu, koji iskazuju neprijateljstvo prema društvu, njegovim vođama, sigurnosti i stabilnosti.”

Muftija je naveo da izdaja ima više oblika i formi, a jedna od formi jeste i širenje vijesti koje unose nejedinstvo i razdor među članovima društva.

Muftijina izjava dolazi u kontekst zahtjeva Saudijske Arabije i drugih zaljevskih zemalja da se televizijska mreža al-Jazeera zatvori, kao i da se zatvori veliki broj elektronskih medija, koje zemlje Zaljeva optužuju da podržavaju terorizam.

Muftija se do sada nije oglašavao o pitanju medija, iako u Zaljevu, a mnogi i u Saudijskoj Arabiji, djeluje veliki broj medija, koji, već duže vrijeme šire razdor među muslimanima, promoviraju nemoral, izopačenost, muziku i druge pošasti. Neki od tih medija su u vlasništvu i članova saudijske vladajuće porodice, poput zabavnog kanala Rotane i slično.

IslamBosna.ba