IslamBosna.ba- Džemal Hašugdži, istaknuti saudijski novinar i kolumnista Wasgington Posta, nestao je nakon što je u utorak posjetio konzulat svoje države u Turskoj, izjavila je njegova zaručnica Hatidža.

“Ušao je u 13 sati i od tada se nije pojavio. Nemam izjavu za  medije u ovom trenutku, ali sam kontaktirala turske vlasti za pomoć”, kazala je ona.

Hatidža, turska državljanka, Hašugdži je prošle sedmice posjetio saudijski konzulat u Istanbulu, ali mu je rečeno da se vrati u utorak kako bi dovršio administrativnu proceduru za određena porodična pitanja, prenio je Arabi21.

Ona je kazala da je ušao u konzulat u dio za saudijske državljane, dok ga je ona satima čekala u dijelu za strance sve dok se konzulat nije zatvorio. Konzulat radi od 9 ujutro do 15 sati.

Hašugdži (59) je bivši glavnih urednik saudijskih dnevnih listova el-Arabi i Vatan. Također je bio i medijski savjetnik princa Turkija el-Fejsala tokom njegovog mandata kao ambasadora u Londonu i Washingtonu.

Ovaj iskusni novinar je studirao na Indiana univerzietu te je živio u Washigtonu nakon što je 2017. godine pobjegao iz Saudijske Arabije zbog straha od novog vladinog obračuna nad potencijalnim neistomišljenicima.

Hašugdži se smatra saudijskim nacionalistom, a prije nego što je napustio Saudijsku Arabiju bilo je blizak kraljevskom sudu.

Međutim, došlo je do raskola između njega i vladara Kraljevine nakon što je komentarisao za Washington institut za bliskoistočnu politiku, upozoravajući da Saudijska Arabija treba biti ‘s pravom nervozna zbog Trumpovog predsjedavanja’.

Vlasti su ga ubrzo nakon toga obavijestile da mu je zabranjeno pisanje kao i objavljivanje na Twitteru te je odlučio da napusti zemlju.

Od tada on uglavnom živi u glavnom gradu SAD-a pišući za Washington Post.

Prema njegovom prijatelju, Hašugdžijeva žena se razvela od njega nakon njegovog raskola sa saudijskim vlastima.

Bio je u posjeti konzulatu u Istanbulu kako bi dobio dokaz o razvodu kojeg su zahtijevale turske vlasti kako bi se oženio svojom zaručnicom.

Kampanja za podizanje svijesti o njegovom nestanku brzo se proširila društvenim medijima.

U subotu Hašugdži je govorio na konferenciji kojom se obilježilo 25 godina od potpisivanja Sporazuma iz Osla.

Ovo nije prvi put da kritičari saudijskog režima nestaju. Princ Sultan bin Turski je nestao nakon što se 2016. godine ukrcao u avion u Parizu. Novinar Hugh Miles je ranije pisao kako su u periodu od dvije godine tri princa nestala nakon što su kritikovala režim Alu Sauda.

Analitičari navode da će zbog ovog ‘nestanka’ doći do napetosti između Saudijske Arabije i Turske, naročito što se to dogodilo na tlu Turske. Također, pojavili su se izvještaji da je pojačana kontrola na aerodromima i granicama.

IslamBosna.ba