IslamBosna.ba- Saudijski princ el-Velid bin Talal je kazao da je grupa Fethullaha Gulena koja stoji iza pokušaja vojnog udara u Turskoj, opasnija od IDIŠ-a tokom intervjua za turske novine Hurriyet.
On je to kazao tokom intervjua u kojem je naveo da njegova godišnja posjeta Turskoj nije ugrožena nedavnim pokušajem vojnog udara.
“Ranije sam odlučio da posjetim Antaliju, ali nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara, kazao sam sebi da odmah moram otići u Tursku. Mi smo protiv grupe koja je opasnija od IDIŠ-a”, kazao je princ dodavši da IDIŠ nije prikriveni već otvoreni neprijatelj.
“Ja sam u Turskoj kako bi iskazao moju podršku predsjedniku Erdoanu. On je moj prijatelj a također prijatelj arapskog i muslimanskog svijeta. Kako je Kemal Ataturk osnivač moderne Turske, tako je i predsjednik Erdoan osnivač Turske 21. vijeka”, kazao je princ.

On je dodao da “Turska predstavlja umjereni islam u muslimanskom svijetu. Prema tome, ova posjeta pokazuje političku, ekonomsku i ličnu podršku predsjedniku Erdoanu”.
Princ je dodao: “Kralj Selman je lično nazvao predsjednika Erdoana nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara kako bi mu čestitao. Kao što znate, u takvim situacija, čak i iako je država pod prijetnjom vojnog udara prijateljska Saudijskoj Arabiji, Kraljevina upozorava svoje građane da ne putuju u tu zemlju, ali Kraljevina nije izdala takvo upozorenje u slučaju Turske”.

On je kazao: “U stvarnom islamu postoji tradicija šure. Kada kažete šura zapravo vi govorite o samoj demokratiji, drugim rijeima, uzimate u obzir svačije mišljenje. Vjerujem da se demokratija koja se sprovodi u Turskoj je najbliža konceptu šure. Turska je primjer šure 21. vijeka”.

IslamBosna.ba