IslamBosna.ba- Saudijski princ Halid bin Ferhan Alu Saud zatražio je od kralja Selmana da abdicira sa trona u korist svoga brata princa Ahmeda bin Abdulaziza nakon nestanka novinara Džemala Hašugdžija.

Princ Halid, koji se nalazi u samoiznanstvu u Njemačkoj, je kazao obraćajući se kralju Selmanu: “Tvoja braća su bili kraljevi, a i ti si također postao jedan od kraljeva. Nije apsolutna sudbina Saudijske Arabije da jedan od vaših unučadi postane vladar, a onda da ostatak vašeg potomstva monopolizira nakon toga prijestolom. Među saudijskom kraljevskom porodicom postoje jako kultivirani i humani prinčevi koji su jako dobro obrazovani i popularni van, pa čak i unutar, kraljevske porodice”.

Tokom intervjua za njemačku DW TV, saudijski princ je također izjavio: “Tvoj brat, Ahmed bin Abdulaziz je jako moralan, i sam si čak toga svjestan, ne samo ti već i cijela kraljevska porodica i saudijski narod to shvataju. Pa, mudar potez koji bi mogao uraditi, ako ti je ostalo imalo mudrosti, je da abdiciraš s prijestolja u njegovu korist i sačuvaš makar ono što je ostalo od tvoje časti”.

Ko je princ Ahmed bin Abdulaziz?

Princ Ahmed je 31. sin osnivača Saudijske Arabije. On je najmlađi sin kralja Abdulaziza i Husse bint Ahmed es-Sudejri.

Princ Ahmed bin Abdulaziz je bio zamjenik ministra unutrašnjih poslova Saudijske Arabije od 1975. do 2012. godine, i jedan je od najmoćnijih sinova kralja osnivača. Smatraju ga kao najpovoljnijim kandidatom da naslijedi kralja Selmana, što znači da on predstavlja najveću prijetnju ambicijama prijestolonasljednika Muhammedu bin Selmanu.

Princ Ahmed je u novembru prošle godine uspio da ode iz Saudijske Arabije u Sjedinjene Države kada je počela tzv. krize u Ritzu, tokom koje je 11 saudijskih prinčeva uhapšeno, a među kojima je bio i El-Velid bin Telal, uz veliki broj drugih ministara i privrednika.

U video snimku koji je objavljen online, saudijski princ se obratio demonstratorima koji su uzvikivali parole protiv politike vladajuće saudijske porodice, govoreći da kraljevska porodica nema ništa sa trenutnom politikom Kraljevine i da jedino treba kriviti kralja Selmana i prijestolonasljednika.

Žrtveno jare

Što se tiče slučaja nestalog novinara, princ Halid tvrdi da se poznati opozicionari kažnjavaju shodno direktnim kraljevim naredbama. Ako je Hašugdži ubijen, ubice su dobile direktnu ovlast od šefa države”. Međutim, Bin Ferhan dodaje da je kralj Selman u ovom slučaju samo fasada. Pogubljenje je izvršeno po naredbi princa Muhammeda bin Selmana.

“Ne mogu reći da je kralj Selman direktno umiješan, ali vjerujem da odluka i implementacija ubistva vode do njegovog sina, Muhammeda”, kazao je princ Halid.

“Mogu reći da je Hašugdži imao veze sa kraljevskom porodicom i da se protivio tome da bude označen kao opozicionar. On nije predstavljao nikakvu političku opasnost kraljevskoj porodici. Čak je i u svojim kritikama bio oprezan. Ne smatram ga direktnom prijetnjom saudijskoj vladi”, kazao je princ Halid.

“Kada država kidnapuje, ubije i raskomada jednog od svojih građana, onda imamo posla s mafijom, a ne legitimnom vladom”, kazao je princ.

Princ Bin Ferhan je opisao kralja Selmana kao tiranina koji koristi nasilje jer nema političko iskustvo.

On je također dodao da poznaje mentalitet političkog vođe Saudijske Arabije. “Vladao je 50 godina provincijom Rijad. Pribjegavao je političkom nasilju jer nije imao političko iskustvo, ali mu je data velika moć. Sada kada je konačno postao kralj, vlada istim političkim stilom- također i u međunarodnim poslovima”.

Princ Bin Ferhan smatra da je posjeta Rijadu američkog državnog sekretara Mike Pompea, kao i njegov susret s Bin Selmanom ‘pokušaj da se prijestolonasljednik zadrži na njegovom položaju, budući da je ovo potonje od najveće važnosti za administraciju Donalda Trumpa. Najvažnija tačka je Sporazum stoljeća”. Princ je također opisao Bin Selmana kao ‘priliku za sadašnju američku administraciju jer ga mogu lahko kontrolisati i manipulisati s njim”.

Princ Bin Ferhan je predvidio da će javno mnijenje biti zavarano ‘žrtvenim jarcem’ u slučaju Hašugdžija, objašnjavajući da će se ‘objaviti da je neko iz saudijske obavještajne službe donio odluku da se ubije saudijski novinar, potencijalno će kriviti saudijskog konzula i 15 Saudijaca koji su stigli u Istanbul i izvršili ubistvo. Na ovaj način, odvući će direktne optužbe od Muhammeda bin Selmana i kralja“. Prema princu Halidu vladari iz Rijada će naći nekoga koga će žrtvovati kako bi se spasili ‘neprijatne situacije’ o skrenuli pažnju sa Bin Selmana.

Saudijska Arabija se suočava sa jakom krizom unutar međunarodne zajednice što se nije dogodilo u takvom omjeru još od 11. septembra.

IslamBosna.ba