1. Riječi su bitne. Čak i mala promjena čini čuda. Velika je razlika između rečenice u kojoj kažete “Izbaci smeće’ i ‘Možeš li kad budeš imao/la vremena izbaciti smeće’. Koju biste sami radije čuli i koju biste radije sproveli u djelo?
 2. Prestanite zahtijevati svoja prava i počnite raditi na ispunjavanju svojih. Ponekad je davanje puno bolje od primanja.
 3. Radite na emotivnoj privlačnosti, čak i više nego od fizičke privlačnosti. Bez obzira na vašu dob, emotivna privlačnost je bolja.
 4. Priznajte kada ste imali loš dan na poslu, recite to svome supružniku, i uzmite potrebno vrijeme da se ‘ispraznite’. Nemojte eksplodirati, pa se kajati a tek onda reći da ste imali loš dan na poslu. Tada je prekasno.
 5. Prestanite pretpostavljati da vaš supružnik zna šta mislite. Recite im da je taj žuti sto ružan, a ne samo da je ružan.
 6. Nemojte previše hvaliti svog supružnika. Velika je razlika između pružanja podrške i sprječavanja nečijeg napretka i razvoja jer oni misle da dobro djeluju.
 7. Nemojte ukazivati na tuđe greške. Nezdrava ravnoteža će ih udaljiti.
 8. Ne morate svaki slobodni minut provoditi jedno s drugim. Imajte hobije u kojima sami uživate.
 9. Braćo, vaš novac je vaš novac, ali vaš novac je stvarno i njezin novac. Oprostite, nisam ja izmislio to pravilo.
 10. Poklanjajte jedno drugom poklone, bez obzira koliko su mali. Nije bitno ako ste bogati ili sve imate. Bitna je pažnja.
 11. Prestanite se porediti s drugima. Svako je 100 % jedinstven.
 12. Vi ste na prvom mjestu, čak prije djece. Nemojte podcjenjivati svoj odnos. Ako nemate zdrav međusobni odnos, to će se odraziti na vašu djecu.
 13. Pa šta ako vaš supružnik nije vaš ‘najbolji prijatelj’. Oni i dalje mogu biti dobri prijatelji, a vi možete imati najbolji odnos.
 14. Nemojte omalovažavati porodice jednog drugog. Vrijeđate ljude koji oni jako vole i indirektno ih ucjenjujete da izaberu stranu. To je jako okrutno.
 15. Stalno dovite da se vaš odnos poboljša.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisao: Omar Husein

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba