IslamBosna.ba- Cijena hadža razlikuje se od zemlje do zemlje i od godine do godine, a mnogo je uzroka koji utječu na formiranje cijene. Saudijski elektronski portal Sabq objavio je listu zemalja iz kojih je najskuplje putovati na hadž.

Među arapskim zemljama, najskuplji hadž je iz Kuvajta, gdje za odlazak na hadž je potrebno, prosječno, izdvojiti oko 11 hiljada dolara.  Iako siromašan i razrušene ekonomije, da biste iz Egipta putovali na hadž potrebno je izdvojiti oko šest hiljada dolara. Ovo je postao problem posebno nakon drastičnog pada vrijednosti egipatske funte, gdje je potrebno za jedan dolar izdvojiti 18 funti.

Putovanje na hadž iz Iraka košta oko sedam hiljada dolara, iz Bahreina oko sedam ipo, dok je iz Sudana cijena hadža preko državnih institucija oko 3.800 dolara, a preko turističkih agencija, certificiranih za organiziranje hadža cijena zna biti i duplo veća. Iz Maroka je, za putovanje preko zvaničnih vjerskih ustanova, potrebno izdvojiti četiri hiljade dolara, a preko turističkih agencija od pet do sedam hiljada dolara.

Na svjetskom nivou najskuplji hadž je iz Kanade i košta oko 16 hiljada dolara.

Hadž je jedan od najznačajnijih prihoda u saudijskom budžetu, nakon nafte. Direktor Trgovačke i industrijske komore u Mekki, Mahir Džemal kaže da je broj ovogodišnjih hadžija oko 2 miliona i 350 hiljada i da se očekuje da će u Saudijskoj Arabiji ostaviti 5.3 i 6.67 milijardi dolara za razliku od prošle godine kada su prihodi bili oko 3.73 milijarde dolara, jer je broj hadžija bio znatno manji.

IslamBosna.ba