Vojnik pod nadimkom “Shooter”, i koji želi ostati anoniman, je u međuvremenu napustio vojsku i vratio se civilnom životu u kojem ga prati bijeda. Vojsku je napustio u septembru 2012. godine, 36 mjeseci prije napunjenog 20-godišnjeg staža, s kojim dolaze i penzijske povlastice.

“Komanda SEAL-ova me je savjetovala da počnem raditi kao kamiondžija u Milwaukeeju”, kaže Shooter.
“Zdravstveno osiguranje za mene i moju porodicu je obustavljeno”, nastavlja on. “Pitao sam da li je moguć prelaz s moje Tricare police na Blue Cross Blue Shield. Rekli su mi da ne može. Ti si van službe, podrška je završena. Hvala za tvojih 16 godina. Idi i **** se.”

Pronalazak posla nije jednostavan za bivšeg SEAL-a. Zbog svoje anonimnosti on ne može otkriti svoje radno iskustvo poslodavcima. Kao satisfakciju može poslušati riječi velikog vođe, predsjednika Obame lično: “Niko, ko se bori za ovu zemlju preko mora,  ne bi trebao ikada da se bori za posao.”

Za Shootera, s tijelom punim ožiljaka, artritisom, tendonitisom, oštećenim okom i pršljenovima, uspomenama iz vremena uništavanja tuđih života i država, za koje je mario onoliko koliko Obama sada mari za njega, ove riječi neće mnogo promijeniti.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *