IslamBosna.ba- Šef bezbjednosti Dubaija pozvao je na bombardovanje katarske mreže El-Džezira, optužujući mrežu da je izazvala smrtonosni napad u regiji Sinaja.

“Alijansa mora bombardovati mašinu za terorizam… kanal ID-a, El-Kaide i El-Nusre, teroriste El-Džezire”, napisao je Dahi Halfan, kojem zagovaranje nasilja na Twitteru nije strano.

U seriji objava na Twitteru, on je okrivio El-Džeziru da zagovara terorizam, tvrdeći da ovaj medij ‘ometa nacionalnu bezbjednost’.

“Koliko dugo će oni (El-Džezira) nastavljati da se poigravaju sa bezbjednosti Egipta i arapskog svijeta”, napisao je on.

Halfan je onda objavio fotografiju na kojoj je prikazan logo El-Džezire pored vođe Hizbullaha, Hasana Nasrallaha, vođom El-Kaide, Usame bin Ladena i Ebu Bekra el-Bagdadija, vođe tzv. Islamske države.

Pored njih je postavljena i fotografija šejha dr. Jusufa el-Karadavija.

Broj žrtava u smrtonosnom terorističkom napadu na džamiju počinjenom u petak u egipatskoj pokrajini Sjevernom Sinaju povećao se na 305, od kojih je 27 djece, a ozlijeđeno je 128 ljudi, objavila je dana državna agencija MENA  pozivajući se na službene izvore.

Meta napada bile su pristalice bezbjednosnih snaga koje su prisustvovale džuma-namazu u džamiji Er-Revda u Bir el-Abedu, zapadno od grada Ariša.

Naime, ured glavnoga državnog tužioca saopćio je danas kako su naoružani militanti nosili zastavu tzv. Islamske države te da ih je bilo između 25 i 30.

“Bilo je između 25 i 30 napadača, koji su nosili zastavu Islamske države. Pred vratima džamije i njezinih 12 prozora čekali su s automatskim puškama”, stoji u saopćenju.

Optužbe protiv Katara i njegovih medija da finansiraju militantne grupe je nešto što zemlje koje su uvele blokadu Kataru rade od početka zaljevske krize.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su 5. juna prekinuli sve vze sa Katarom optužujući ga da podržava terorizam i održava suviše bliske veze sa Iranom, optužbe koje Doha negira.

Oni su u više navrata ponovili da Katar sponzoriše El-Kaidu na arapskom poluostrvu, kao i Huse, dvije grupe koje su u međusobnom ratu u Jemenu.

Rijad i njegovi saveznici su u junu objavili spisak zahtjeva za Katar, a među zahtjevima se nalazi i zatvaranje El-Džezire kao i El-Arab el-Džedida.

IslamBosna.ba