IslamBosna.ba-Sanivar Džahin, supruga zamjenika generalnog sekretara pokreta El-Džema’a el-Islamija u Bangladešu, Abdulkadira Mulle, kojeg su vlasti osudile na smrt i pogubile vješanjem, izjavila je da je šehadet bio jedina želja njenog supruga.

Ona je ovu izjavu dala za Agenciju Anadolija, posredstvom jednog svog rođaka, obzirom da je njena kuća pod stalnom prismotrom. Sanivar, koja je inače i članica Savjetodavnog vijeća islamskog pokreta u Bangladešu, kazala je da je dženaza njenom suprugu klanjana u preko pedeset zemalja, od kojih su i Turska, Njemačka, Japan i Sjedinjene Američke Države, dodavši: “Mi kao porodica smo ponosni. Allah mu je podario ono što je najviše želio, šehadet”.

U svojoj izjavi je također spomenula da je imala prilike nekoliko puta se susresti sa suprugom dok je bio u zatvoru, ali svaki susret se odvijao pod nadzorom policije. Ukazala je i na veoma teške uvjete u zatvoru, tako da šejh Abdulkadir čak nije imao ni jastuk, već je tri mjeseca spavao na podu. U toku njihovih razgovora, uglavnom se interesovao za stanje porodice i rođaka.

Hasan Džemil, sin šejha Abdulkadira, pojetio je svoga oca zadnji put 12. decembra, kada je i prenio njegovu poruku članovima Islamskog pokreta, pozvavši ih da ne pribjegavaju nasilju nakon sprovođenja smrtne kazne.

Inače, Hasan je otpušten s posla nakon ubistva oca, a kuća i porodica su pod stalnom prismotrom policije.

Abdulkadir Mulla je pogubljen u decembru prošle godine zbog navodnih zločina protiv čovječnosti prilikom rata Bangladeša i Pakistana za nezavisnost.

Istočni Pakistan postao je nezavisna država Bangladeš 16. decembra 1971. godine.

IslamBosna.ba