IslamBosna.ba– Šehid Ahmed Jasin, jedinstven primjer ustrajnosti, snage i izdržljivosti našeg vremena. Jedinstvena zvijezda na blistavom nebu ovog ummeta, heroj u vremenu poraza i ogromne žrtve koju je platio islamski ummet općenito, a posebno palestinski narod.

“Znajte, o Jevreji ukoliko smo mi danas vojno i tehnološki slabi, da smo snažni sa našim imanom u Allaha i da smo mi vlasnici prava na ovu zemlju, i da vam se nećemo nikad predati!’”

Šejh Ahmed Jasin rođen je 1936. godine na jugu oblasti Gazze. Nakon rata 1948. sa porodicom se preselio u grad Gazzu. U toku mladosti, na sportskom treningu doživio je nesreću nakon koje je ostao potpuni invalid. Uprkos takvom svom stanju predavao je arapski jezik i islamsku pedagogiju, a zatim je radio kao hatib i muderis u mnogim džamijama u Gazzi, tako da je, u sjeni okupacije, postao jedan od najpoznatijih i najslušanijih daija u Gazzi. Kada je imao oko 20 godina, Ahmed Jasin je učestvovao u demonstracijama koje su planule u Gazzi protiv neprijateljskog napada na Egipat 1956, godine. Tu je pokazao svoje izvanredne oratorske sposobnosti i organizacione vrline i mogućnosti. Sa svojim prijateljima i pratiocima organizirao je snažnu kampanju za odbacivanje međunarodnog monitoringa nad Gazzom zahtijevajući vraćanje egipatske uprave i administracije nad ovim prostorom. Značaj i uticaj šejha Ahmeda Jasina rastao je iz dana u dan. Njegove sposobnosti organizovanja i okupljanja narodnih masa postali su trn u oku kako izraelskom okupatoru tako i egipatskim tajnim službama.

U opsežnoj akciji egipatske tajne policije 1965. godine kada su uhapšeni brojni čelnici, članovi i simpatizeri Muslimanske braće, uhapšen je i šejh Ahmed Jasin i ostao je u pritvoru skoro mjesec dana. Dani provedeni u zatvoru su na šejha Ahmeda Jasina ostavili neizbrisive tragove koji su u njemu proizveli mržnju i prezir prema svakom obliku tiranije, zuluma i nepravde. Nakon izlaska iz zatvora postaje predsjednik Islamske unije u Gazzi. Godine 1983., šejh Ahmed Jasin ponovo biva uhapšen pod optužbom za neovlašteno držanje i gomilanje naoružanja, formiranje vojne organizacije i poticaj na iskorjenjivanje cionističke države. Tada je šejh Jasin pred cionističkim sudom osuđen na 13 godina zatvora. Godine 1985. u procesu razmjene zarobljenika, oslobođen je i šejh Jasin, nakon 11 mjeseci provedenih u cionističkom zatvoru.

Šejh Ahmed Jasin je sa grupom svojih istomišljenika i islamskih aktivista 1987. godine osnovao Hareketu-l-mukavameti-l-islamije (skraćeno Hammas), pokret islamskog otpora koji je izrastao u jedan od najznačajnijih islamskih pokreta u svijetu, a posebno je značajan u Palestini. Godinu dana kasnije, cionistička policija izvršila je upad u njegovu kući nakon čega je šejh Jasin bio prinuđen napustiti Gazzu i odseliti se na neko vrijeme u Liban. Naredne godine, 1989. cionističke okupatorske vlasti ponovo hapse šejha Ahmeda Jasina u širokoj akciji usmjerenoj protiv pripadnika islamskog pokreta Hammas, zbog napada na pripadnike okupatorske vojske i jevrejske doseljenike. 16. oktobra 1991. godine šejh Ahmed Jasin je osuđen na doživotnu robiju, s tim da mu je na tu robiju dodato još petnaest godina koliko je bio osuđen u prvom procesu. Osuđen je po devet tačaka optužnice među kojima su bile i optužbe za ubistvo jevrejskih vojnika, kao i za osnivanje „terorističke“ organizacije Hammas sa svojim vojnim i policijskim krilom.

Pored potpune paralize koja je zahvatila šejha Jasina, on je bolovao i od mnogih drugih bolesti. Potpuno je izgubio vid u desnom oku, što je bila posljedica torture i mučenja prilikom ispitivanja u cionističkom zatvoru, vid u lijevom oku je bio skoro na izmaku, imao je upalu čula sluha i mnoga unutarnja oboljenja i upale. Njegovo zdravstveno stanje uzrokovalo je često transportovanje u zatvorsku bolnicu.

Decembra 1992. godine, grupa pripadnika vojnog krila Hammasa, brigada Izuddin el-Kassam je izvršila zarobljavanje jednog jevrejskog vojnika tražeći da za uzvrat budu osobođeni neki bolesni i stari Palestinci koji su se nalazili u izraelskim zatvorima. Ali, cionističke vlasti nisu prihvatile takav prijedlog pa su napale kuću u kojoj se nalazio zarobljeni vojnik, što je rezultiralo njegovom pogibijom, kao i pogibijom par palestinskih vojnika koji su se tu nalazili. U oktobru 1997. godine oslobođen je šejh Ahmed Jasin. Do oslobađanja je došlo nakon dogovora Jordana i cionističke tvorevine, a nakon neuspjelog pokušaja atentata nad prof. Halidom Miš’alom, predsjednikom Političkog ureda islamskog pokreta Hammas. 22. marta, 2004. godine, nakon sabah namaza, pod direktnom kontrolom krvnika Šarona izvršen je kukavički napad na šejha Ahmeda Jasina u kojem je ovaj dostojanstveni starac pao kao šehid, inšaAllah.

 Period moga hapšenja je duboko usadio u meni mržnju prema nepravdi.

I potvrđujem da ispravnost bilo koje vlasti mora počivati na pravdi i pravu čovjeka na život i punoj slobodi.

Pripremio: Semir Rebronja

IslamBosna.ba

Povezani tekstovi:

  1. Šehidi islamskog pokreta Muslimanska braća: Hasan el-Bena I-dio
  2. Šehidi islamskog pokreta Muslimanska braća: Kairo i uspostava da’vetskog angažmana pokreta
  3.  Šehidi islamskog pokreta Muslimanska braća:Imam Hasan el-Bena i pitanje Palestine
  4.  Šehidi islamskog pokreta Muslimanska braća:Šta su drugi kazali o imamu Hasanu el-Beni
  5.  Šehidi islamskog pokreta Muslimanska braća: Sejjid Kutb
  6. Kutbovo razilaženje sa revolucionarnim snagama u Egiptu
  7. Šehidi islamskog pokreta Muslimanska braća: Abdullah Azzam (1941-1989)