IslamBosna.ba– Bivši vođa palestinskog Islamskog pokreta na okupiranim teritorijama, Raed Salah primio je novinare iz Turske u svom domu.
Salah, poznat kao šejh el-Akse, kaže: “Izraelske vlasti vode rat protiv svih naših islamskih vrijednosti po kojima se trudimo da živimo. Prolazimo kroz težak period”.
Salaha su u maju uhapsile izraelske okupacione vlasti i držale ga u pritvoru do aprila zbog navodnog ‘poticanja nasilja’ tokom džumanskih hutbi, je kazao da Izrael vrši pritisak na muslimane u svim oblicima.

Izrael je zabranio Islamski pokret krajem 2015. godine, a pored brojnih istraga nisu pronašli ni jedan razlog za njegovu zabranu.
“Izrael nas je označio terorističkim pečatom jer je to ovih dana moderno širom svijeta. Kao rezultat toga, 30 islamskih organizacija je zatvoreno. Zatvorene su institucije koje su služile pola miliona Palestinaca”, kazao je Salah.

To je kao da dajete lijekove protiv bolova pacijentu oboljelom od raka
Ističući da je Turska zemlja koja je pomagala najviše Palestincima, Salah kaže: “Pomoć drugih zemalja je mala. To je kao kad dajete tablete protiv bolova pacijentima u završnoj fazi raka”.
Salah je dodao da nisu zabranjenje institucije i fondacije koje su pomagale Palestincima, već su također zabranjeno onima koji su vodili te institucije da uđu u Jerusalem, a također im je zabranjeno putovanje u inostranstvo.
“Od 2007. godine mi je zabranjen ulazak u Mesdžidu-l-Aksu. Zabranjeno mi je na isti način i da napustim zemlju”, kazao je on.
Ezan, iftar i kurban
Salah je objasnio da je Izrael zabranio učenje ezana.
“Postoji zakon kojim se zabranjuje učenje ezana. Nakon što je zakon uveden, 20 osoba je uhapšeno. Pojedini su zatvoreni, a drugi se nalaze u kućnom pritvoru”, kazao je Salah.
“Zabrane se ne završava na ezanu. Iftarske organizacije su također zabranjene a postoji i mnogo mjesta na kojima je zabranjena podjela kurbana”.

Izrael izaziva muslimanski svijet

Govoreći o krizi u Kataru, Salah je kazao da oni koji se protive Izraelu i njegovoj struktur su označeni kao teroristi.
“Okupator ne priznaje Mesdžidu-l-Aksu. Oni (Izrael) ne vjeruju da muslimani imaju pravo da budu tamo. Zbog toga su nam zabranili ulazak u Mesdžidu-l-Aksu. Zbog toga su dozvolili ekstremnim Jevrejima da ulaze i prema nama se ponašaju kao prema neprijateljima” , kaže Salah.
“Braneći ekstremističke Jevreje naoružanim stražarima, oni izazivaju muslimanski svijet”.

Jedan milion Palestinaca je zatvoren

Salha je bio više puta u izraelskim zatvorima.
“Bio sam primoran da budem u samici. Nisam viđao nikoga od zatvorenika. Mogao sam vidjeti nekog od zatvorenika samo vičući kroz prozor. Pacijentima oboljelim od raka nisu davali lijekove”, kaže Salah opisujući okolnosti u izraelskom zatvoru.
“Zatvorenici su izloženi ekstremnim mučenjima. Od 1948. godine, skoro milion Palestinaca je prošlo kroz izraelske zatvore i prošlo je kroz 70 različitih vrsta mučenja”, dodao je on.

Izrael sprječava ljude da žive u miru

“Čuvar Kudsa, Salah kaže da izraelsko uznemiravanje muslimana se povećava iz dana u dan, a da su izraelske snage napadale muslimane čak i tokom mubarek mjeseca ramazana.
“Održan je sastanak Vijeća ministara u jednom od tunela ispod Mesdžidu-l-Akse. Nedavno, izraelski vojnici su izvodili vojnu ceremoniju u dvorištu Mesdžidu-l-Akse. Zabranjeno nam je da uđemo jer smo protiv toga”, kazao je Salah.
“Nedostaje mi Mesdžidu-l-Aksa. Ali ono što mi više nedostaje da vidim i da uđem jeste džamija bez okupacije. Jednog dna, svi muslimani će doći u Mesdžidu-l-Aksu. To će biti moguće samo okončanjem okupacije. U Jerusalemu, postoje sveta mjesta koja pripadaju svakoj od tri ibrahimske vjere, ali Izrael sprječava osobe drugih vjera da žive u miru. Izrael jedino nameće svoju hegemoniju i odbija sve druge strane”.

IslamBosna.ba