IslamBosna.ba- Šejh dr. Jusuf el-Karadavi, govoreći o korištenju civilnih aviona u vojne svrhe, njihovo napadanje i obaranje kazao je da je takav postupak zabranjen. On je u fetvi, koju je objavila zvanična stranica Svjetske unije islamske uleme, čiji je on predsjednik, kazao: “Terorizam je svaki čin koji podrazumijeva ubijanje nedužnih ljudi, koji ne pravi razliku između nevinih i krivih i u kojem se koriste civili za ostvarenje ciljeva.”

Šejh el-Karadavi je kazao da je još ranije izdao fetvu po kojoj je zabranjena otmica aviona u bilo koje svrhe. “To je čist čin terorizma, kakve veze i krivice imaju putnici u otetom avionu? Svakom od nas se može desiti da budemo u otetom avionu, meni, tebi, našim porodicama. Kakva je naša odgovornost u svemu tome? Zašto našim životima prijetiti nekom vladaru ili nekoj vladi?” Šejh el-Karadavi ističe da je svaki napad koji ima za cilj ubijanje nevinih civila je čin terorizma.

On je svoju fetvu bazirao na tri ključna aspekta: svetost ljudskog života, jer islam zabranjuje da iko vrši nasilje i bespravnu uzurpaciju života i imetka drugih ljudi. Druga stvar je zabrana prenošenja odgovornosti sa zločinca na nevine civile i treći princip jeste da u islamu cilj ne opravdava sredstvo.

IslamBosna.ba