IslamBosna.ba- Nastavak međuarapske političke krize mogao bi doprinijeti eventualnoj podijeli Sirije i širenju iranskog utjecaja u Siriji i regiji u cjelini, kazao je predsjednik Islamskog vijeća Sirije, šejh dr. Usame er-Rifa’i.

Dana 5. juna, pet arapskih zemalja- Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Jemen, su prekinuli diplomatske odnose sa Katarom, optužujući ga da podržava terorizam.

Doha, sa svoje strane, negira optužbe, nazivajući diplomatsku izolaciju ‘neopravdanom’.

U ekskluzivnom intervjuu za Agenciju Anadolija, šejh er-Rifa’i opisuje postojeću krizu u odnosima kao ‘povratak džahilijetu’, te kao krizu koja će utjecati na situaciju u Siriji.

“Oni koji su najviše pogođeni trenutnim sporom su Sirijci”, kazao je on.

On je upozorio da Iran, kao jedan od glavnih pristalica režima Bešara el-Assada, ‘nastoji promovisati šiitsku doktrinu’ u regiji.

“Iranci iskorištavaju vjeru da postignu svoje ciljeve”, kazao je šejh er-Rifa’i. “Oni ne mare za šije, sunnije ili islam, oni su fanatični nacionalisti”.

“Ukoliko bratske zemlje u Zaljevu budu i dalje ostale u sporu, to će omogućiti Iranu da proširi svoj utjecaj i uspostavi uporište u Zaljevu”, tvrdi on.

“To neće samo naškoditi samo nama (op. Sirijcima), već cijelom regionu”, upozorio je on. “Od ovoga niko neće imati koristi osim Zapada”.

Podjela Sirije

O sumnjama koje su se pojavile o mogućoj podjeli ratom razorene Sirije, er-Rifa’i kaže “nastojanja u tom pogledu su uporna i jasna”.

“Oni koji imaju ulogu u međunarodnoj areni su oni koji će imati koristi od takvog ishoda”, tvrdi on. “Oni su povezani sa zapadnim zemljama i imaju koristi od podjele Sirije”.

“Mi, sirijski narod, uključujući i Kurde, ne želimo da vidimo svoju zemlju podijeljenom”, dodao je on. “Mi smo decenijama živjeli jedni pored drugih, mi razumijemo jedni druge”.

“Zapad je taj koji pokušava da nas podijeli”, kazao je er-Rifa’i. “Da postoje snage koje aktivno promovišu raspadanje je stvarnost koju ne možemo poreći”.

“Dovimo Allahu da naša braća u Zaljevu odgovore na naše apele i okončaju spor s ciljem izbjegavanja katastrofalnog ishoda”, dodao je šejh er-Rifa’i.

“Ukoliko se nešto loše dogodi u Zaljevu, to će imati utjecaj na pitanje planiranog raspada Sirije, i čak možda ga i ubrzati”, upozorio je er-Rifa’i.

Sirijski vjerski vođa okrivio je predsjednika SAD-a, Donalda Trumpa, za kvarenje odnosa među zemljama Zaljeva.

“Trump je došao prošlog mjeseca u Saudijsku Arabiju i pokvario njihove odnose”, kazao je on.

O utjecaju trenutne krize u Zaljevu na sukob u Siriji, er-Rifa’i je kazao da je Katar bio glavni u iskazivanju podrške sirijskoj revoluciji.

“Turska i Katar su vjerno podržavali revoluciju. Drugi su nam više prodavali riječi nego što su nam pomagali”, kazao je on.

“Ukoliko dođe do požara, on će svakoga zahvatiti”, upozorio je on.

Stav Turske

Šejh er-Rifa’i je ponovio podršku turskim naporima u rješavanju krize u Zaljevu.

“Mi podržavamo turski stav da su oni braća i da moraju zadržati bratske odnose i ne opsjedati ili povrijediti jedni druge”, kazao je on.

“Turska nije stala ni na jednu stranu”, kazao je on opisujući turski stav kao ‘umjeren i uravnotežen”.

“Braća u Zaljevu trebaju slušati savjete od iskrenih strana kao što je turska vlada i druge strane koje pozivaju na prevazilaženje raskola”, kazao je er-Rifa’i.

Šejh je dalje upozorio ‘sve dok traje kriza u Zaljevu, patnja u Siriji i dalje se nastavlja”.

Sirija je u razornom sukobu još od početka 2011. godine kada je Assadov režim ugušio prodemokratske proteste neočekivanom žestinom, što je izazvalo građanski rat u kojem su ubijene na hiljade osoba, a raseljeno na milione stanovnika.

U maju, Rusija, Turska i Iran su se usaglaslili u Astani, glavnom gradu Kazahstana, da se uspostave sigurnosne zone u ratnom razorenoj Siriji.

Prema sporazumu, zone će pokrivati grad Idlib i pojedine dijelove Latakije, Humsa, Haleba i Hame, kao i Damaska, Istočne Gute, Dara’e i Kuneitre.

Osnovao u Istanbulu u aprili 2014. godine, Islamsko vijeće Sirije uključuje oko 40 islamskih grupa iz Sirije.

IslamBosna.ba