IslamBosna.ba– Šejh dr. Muhammed el-Arifi, profesor na Univerzitetu Kralj Saud, odbio je navode desničarskih medija da je doprinio radikalizaciji trojice muslimana iz Velike Britanije koji su nedavno objavili video snimak iz redova IDIŠ-a. U posljednjih nekoliko dana britanski mediji su optužili šejh el-Arifija za podsticanje mladića za uključivanje u džihad u Siriji i Iraku. Dvojica mladića iz Velike Britanije Nasser Musana (20) i Rijad Kan(20,) školski prijatelji iz Cardiffa, su  prošle sedmice objavili video snimak u kojem se nalaze u redovima IDIŠ-a sa prijateljem.

Kan, koji je nekad sanjao da postane prvi premijer Britanije sa azijskog kontinenta, bio je uspješan student prije ‘radikalizacije’. Musana, student medicine, je uspio nagovoriti i svog mlađeg brata Asila (17) da mu se pridruži u Siriji.

Njihov otac, Ahmed, porijeklom iz Jemena, navodi da su njegovim sinovima ‘isprali mozak’ nakon posjeta džamiji el-Menar.

Željni senzacije i u nastojanju povećanja islamofobije britanski mediji su pažnju usmjerili na šejha dr. Muhameda el-Arifija, koji je ranije držao predavanja u kardifskoj džamiji el-Menar.

On je kazao: “Održavam pozitivne poslovne odnose sa velikim brojem vladinih institucija širom svijeta uključujući Saudijsku Arabiju gdje sam član akademskog tijela specijaliziranog za diskreditiranje terorističke ideologije. Moj stav, koji se tiče, IDIŠ-a je veoma jasan jer sam protivnik brutalnih metoda kojim  veliki broj njihovih boraca pribjegava i kategorički osuđujem njihov ekstremizam. Lično sam objavio niz naučnih radova koji naglašavaju brojne zablude njihovih opasnih ideologija koje vode podjelama”.

“Imao sam zadovoljstvo predavati na velikom broju institucija u Velikoj Britaniji i nikada nisam pozivao mlade britanske musliman da odlaze u inostranstvo i da se bore ili u Irak ili Siriju. Tvrditi drugačije je jednostavno neistinito. Istražiću sve pravne načine kako bi osigurao da takve tvrdnje ne prođu lagano osim ukoliko ne dođe do zvaničnog izvinjenja”, poručuje el-Arifi.

Šejh Muhammed el-Afiri navodi kako je univerzitetski profesor već 20 godina i da predavanja održava samo nakon zvaničnih poziva, zatim da njegovim predavanjima prisustvuju hiljade ljudi različitih vjerskih i idejnih pravaca.

IslamBosna.ba